c S

Odziv ministra za vzgojo in izobraževanje na grožnje z ekstremnim nasiljem v šolah po Sloveniji

09.04.2024 Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je na novinarski izjavi odzval na medijsko odmevne pojave groženj z ekstremnim nasiljem v šolah po Sloveniji.

Zagotavljanje varnosti v šolskem prostoru je eden najpomembnejših vidikov naše skrbi za varno in spodbudno učno okolje otrok in mladostnikov v Sloveniji.

V tem oziru se na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje resno odzivamo na vse grožnje ali pojave nasilja v šolah. Včeraj smo bili s strani nekaterih ravnateljev obveščeni o policijskih obvestilih, ki so opozarjala na potencialno grožnjo z ekstremnim nasiljem v šolah na območju Slovenije.

Po pridobitvi celovite informacije, ki je bila s strani Policijske uprave Ljubljana včeraj popoldne tudi predstavljena na novinarski konferenci, smo ravnateljicam in ravnateljem osnovnih šol, srednjih šol, dijaških domov in drugim vzgojno-izobraževalnim zavodom poslali obvestilo o seznanitvi z grožnjo, prav tako pa nasvete za prihodnje ravnanje. Po informacijah, ki smo jih prejeli s strani Policije, je stopnja tveganja izjemno majhna in si zato ne želimo, da bi v prihodnjih dneh kakorkoli ovirala vzgojno-izobraževalni proces v šolah.

Vodstva šol smo vseeno pozvali, da so v prihodnjih dneh nekoliko bolj pozorni na učence, dijake in dogajanje v šolskem prostoru na splošno. Šole smo pozvali predvsem k skrbni in previdni obravnavi tematike v komunikaciji z učenci, dijaki in starši.

Slovenske učiteljice in učitelji oziroma strokovni delavci šol vsak dan skrbijo za varno in spodbudno učno okolja, za kar jim gre veliko priznanje in zahvala vseh nas. Kljub temu smo s strani ministrstva podali nekaj iztočnic, ki so lahko v pomoč tako pedagogom kot staršem za premostitev nastale situacije. V teh dneh je pomembno predvsem to, da med sabo komuniciramo oziroma smo pozorni na morebitne stiske in strahove vseh otrok, mladostnikov, staršev  ter zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje ves čas sodelujemo s pristojnimi institucijami, ki delujejo na področju zgodnjega odkrivanja in prepoznavanja različnih vrst nasilja, prav tako pa v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo  posodabljamo protokole za ravnanje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ob zaznavi ali grožnji medvrstniškega nasilja.

Eden od pomembnejših vidikov ustvarjanja varnega učnega okolja je tudi spodbujanje k strpni komunikaciji. To šole v Sloveniji med drugim organizirajo v okviru dejavnosti učenja kulturne in strpne komunikacije, prav tako pa ustreznega odzivanja na pojave nasilja.

Tveganja pojavov ekstremnega nasilja v slovenskih šolah so majhna, vendarle pa moramo vsako grožnjo obravnavati z največjo mero resnosti. Pri tem je pomembno, da odrasli k zadevi pristopimo konstruktivno, razumno in umirjeno oziroma se izogibamo vsakršnim paničnim reakcijam, ki bi pri otrocih in mladostnikih nemara še poglobila stiske.

Naš skupni cilj ostaja, da vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih in staršem zagotavljamo občutek varnosti, ki je osnovni pogoj za normalno delujoče šolsko okolje.


Vir: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, 9. 4. 2024


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.