c S

eVodnik za ozelenitev visokega šolstva

20.12.2023 Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo ter ob strokovni podpori evropske skupnosti znanja in inovacij pripravilo eVodnik za ozelenitev visokega šolstva.

eVodnik za ozelenitev visokega šolstva je namenjen spodbujanju skupnega razumevanja in udejanjanja ozelenitve visokega šolstva v Sloveniji, pripravili pa smo ga na pobudo visokošolskih zavodov, ki izvajajo pilotne projekte v okviru Reforme visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0.

Pomemben segment eVodnika je ePojmovnik z 10 rubrikami in več kot 120 gesli, katerega namen je čim bolj jasno opredeliti splošne pojme s širšega področja zelenega prehoda in trajnostnega razvoja, pa tudi z bolj specializiranih področij, ki so pomembna za visokošolske deležnike in njihova prizadevanja za ozelenitev visokega šolstva.

Poleg tega ponuja eVodnik tudi mednarodne usmeritve, informacije o trenutnih procesih sistemske podpore ozelenitvi visokega šolstva v Sloveniji in nekaj smernic, kako pristopiti k ozelenitvi visokega šolstva. Na voljo so tudi primeri pristopov k ozelenitvi iz slovenskega visokošolskega prostora. Trenutno je eVodnik dostopen le v slovenščini, v začetku prihodnjega leta pa bodo vsebine na voljo tudi v angleškem jeziku.

eVodnik je zamišljen kot živ pripomoček, ki ga lahko soustvarjate, zato vas vabimo, da nam svoje odzive in predloge pošljete.


Vir: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, 20. 12. 2023


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.