c S

Zavod za šolstvo: Mladi imajo pravico do učenja o raznolikostih odnosov

28.03.2024 07:49 Iz zavoda za šolstvo ob predlogu SDS-a za prepoved izobraževanja mladoletnih o spolnih identitetah sporočajo, da mora biti mladim zagotovljena pravica do učenja o raznolikostih in kompleksnosti sveta ter odnosov.

SDS namreč državnemu zboru predlaga dopolnitve kazenskega zakonika, s katerimi bi bilo mladoletnim osebam pri vzgojno-izobraževalnih vsebinah prepovedano podajati vsebine, ki "spodbujajo ali prikazujejo odstopanje od samoidentitete, ki ustreza spolu ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost". V SDS-u menijo, da s tem zagotavljajo varstvo otrok.

Zavod za šolstvo je ob tem zapisal, da konvencija o otrokovih pravicah jasno določa, da imajo mladi pravico do izobraževanja, ki spodbuja njihov skladni razvoj, pravico do svobode izražanja in informiranosti. "To med drugim vključuje tudi razumevanje različnih kultur, identitet in vrednot. Mladim mora biti zagotovljena pravica do učenja o raznolikostih in kompleksnosti sveta ter odnosov," sporočajo.

Na nekatere bojazni pa odgovarjajo tudi z izkazanim zaupanjem mladim: "Mladostniki so sposobni razumeti različne poglede in oblikovati lastno mnenje, izobraževanje pa mora temeljiti na znanstvenih dognanjih, spoštovanju človekovih pravic in uveljavljanju dostojanstva vsakega posameznika. V skladu s temi načeli je pomembno, da se izobraževanje mladih izvaja odgovorno, brez predsodkov in z namenom spodbujanja strpnosti in sobivanja."

>> Več: Zavod za šolstvo: Mladi imajo pravico do učenja o raznolikostih odnosov