c S

Začela je veljati novela zakona o maturi. Kaj prinaša?

06.05.2024 08:25 Začela je veljati novela zakona o maturi, ki omogoča vpogled v ocenjene izpite na splošni maturi in digitalno vlaganje ugovora zoper oceno. Prav tako izboljšuje pravico do opravljanja mature v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih.

Novela ureja vodenje osebnih podatkov, ki so bili nekoliko pomanjkljivo opredeljeni. Gre za razširitev evidence osebnih podatkov, ki jih vodi Državni izpitni center, s podatki o elektronskem naslovu kandidatov za opravljanje splošne mature zaradi omogočanja izvedbe vpogleda in ugovora v digitalnem okolju.

Zakon vzpostavlja podlage za celovitejše evidence o izobraževanju na srednješolski ravni oziroma razširitev evidenc s podatki o izdanih spričevalih o zaključku izobraževanja, izboljšuje pravice do opravljanja mature v dveh delih, tudi za športnike. Do zdaj je to urejal zakon o športu.

Zakon prinaša tudi spremembo v sestavi državne komisije za splošno maturo, tako da bosta namesto dveh učiteljev odslej imenovana dva ravnatelja gimnazij, saj so ravnatelji tisti, ki opravljajo funkcijo predsednikov šolskih maturitetnih komisij.

>> Več: Začela je veljati novela zakona o maturi. Kaj prinaša?