c S

Vlada sprejela predlog sprememb zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju

25.04.2024 08:00 Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju zaradi zaradi usklajevanja z drugimi zakoni, ki so z uveljavitvijo vplivali posredno ali neposredno nanj.

To se nanaša na zakon o osnovni šoli, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Novela ne posega v dosedanji koncept ureditve poklicnega in strokovnega izobraževanja, temveč s predlaganimi dopolnitvami oziroma popravki obstoječih določb zgolj izboljšuje jasnost zakonskih določb oziroma njihova usklajenost z drugimi strateškimi dokumenti in predpisi ter uveljavljeno prakso, so zapisali.

Spremembe se nanašajo predvsem na tečaj slovenščine za dijake, katerih materni jezik ni slovenski jezik ali niso končali osnovnošolskega izobraževanja v Sloveniji oziroma so se prvič vključili v 9. razred osnovne šole. Zajemajo tudi merila za izbiro ob omejitvi vpisa, ureditev prehrane za dijake v času praktičnega usposabljanja z delom, spremembo terminologije, vezane na organizirano izobraževalno delo, ureditev pravne podlage za ukrepanje delovne inšpekcije glede pravic dijakov na praksi in posodobitev povezovanja informacij z namenom zmanjšanja administrativnega bremena.

Cilj predloga zakonske novele je, da se z namenom dviga uspešnosti dijakov tujcev zagotovi zakonska podlaga za možnost izvajanja tečaja slovenščine za dijake, katerih materni jezik ni slovenski jezik in so se prvič vključili v 9. razred osnovne šole. Hkrati se s predlogom dijaku v času opravljanja praktičnega usposabljanja z delom daje pravna podlaga za zagotavljanje prehrane in za ukrepanje inšpekcije, pristojne za delo glede pravic dijakov na praktičnem usposabljanju z delom.

>> Več: Vlada sprejela predlog sprememb zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju