c S

Mladi poslanci s predlogom zakona o mladinskih svetih za večjo vključenost mladih v postopke odločanja

20.03.2024 07:53 Člani Kluba mladih poslancev so prejšnji teden na pobudo Mladinskega sveta Slovenije v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o mladinskih svetih, s katerim želijo krepiti aktivno državljanstvo mladih v Sloveniji.

Z novelo si med drugim prizadevajo za večje vključevanje mladih v postopke odločanja, so pojasnili.

Predlog novele zakona o mladinskih svetih so v Klubu mladih poslancev v postopek vložili s podpisom vseh petih poslancev, ki prihajajo iz različnih strank, je pojasnila poslanka Svobode Lucija Tacer. "Predstavili smo dve rešitvi, s katerima se bo krepilo aktivno državljanstvo mladih v Sloveniji," je navedla na novinarski konferenci.

Prva rešitev v predlagani noveli je možnost ustanavljanja medobčinskih mladinskih svetov. To bo mladim iz manjših občin omogočilo, da sodelujejo v mladinskih svetih lokalnih skupnosti, ki jih trenutno lahko v posamezni občini ustanavljajo samo tiste mladinske organizacije, ki imajo sedež v tej občini.

"V praksi se je pojavljala težava, da v majhnih občinah mladi niso mogli tako aktivno sodelovati v okviru mladinskih svetov lokalnih skupnosti, to informacijo nam je predal Mladinski svet Slovenije. Zato smo našli neko rešitev, da se lahko povezujejo tudi na višji, medobčinski ravni," je dejala Tacer.

Druga rešitev medtem predvideva, da oblast vključuje mlade in mladinske organizacije v postopke odločanja in jih o spremembah, ki se jih tičejo, ne zgolj obvešča, kakor zakon določa zdaj.

>> Več: Mladi poslanci s predlogom zakona o mladinskih svetih za večjo vključenost mladih v postopke odločanja