c S

Glavni cilj samotestiranja je, da šole in vrtci ostanejo odprti

09.08.2022 19:43 Učenci se bodo v šolske klopi vrnili čez dobre tri tedne, v izobraževalnih ustanovah pa se sprašujejo, kako bo glede na epidemične razmere potekal pouk. Kot kaže, bo samotestiranje veljalo za učence s simptomi, ob poslabšanju razmer pa za vse.

Dopoldne se je sešla delovna skupina za področje izobraževanja. Ker so napovedi glede poteka epidemije in delovanja virusa v jeseni negotove, je posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ-ju za šolski prostor pripravila dva modela. Po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse.

Testirali naj bi se doma, na željo staršev otrok v šolah s prilagojenim programom pa bi to lahko izvajali tudi v šolskih prostorih. Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan ob tem predlaga, da bi se odločitev vsaj v enem delu prepustila avtonomiji šole, ki bi lahko glede izvajanja samotestiranja upoštevala želje otrok in staršev. "Skupna želja vseh nas pa je, da naj se vodstvo šol razbremeni tisočerih evidenc," je dejal Pečan v izjavi za Radio Slovenija in poudaril, da je bilo vodenje evidenc zanje zelo obremenilno.

>> Več: Glavni cilj samotestiranja je, da šole in vrtci ostanejo odprti