c S

Upravne enote zagotavljajo storitve strankam in prilagajajo načine dela visokemu številu okuženih

27.01.2022 14:18

Na upravnih enotah se okužbe in posamezni rizični stiki obravnavajo v skladu z aktualnimi odloki Vlade RS in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Upravne enote še vedno lahko s prilagajanjem organizacije dela v spremenljivih razmerah (pokrivanje morebitnih odsotnosti javnih uslužbencev iz razloga okužb, karanten, varstva otrok) zagotavljajo izvajanje del in nalog, ki so v njihovi pristojnosti.

Vsekakor pa so aktualne rešitve na način, da v primeru morebitnih odsotnosti večjega števila javnih uslužbencev na posameznem področju dela, posamezna upravna enota le začasno prekine poslovanje določenega krajevnega urada in javne uslužbence razporedi na sedež upravne enote, kjer je naloge potrebno izvajati prioritetno.

Krajevni uradi se torej zapirajo zgolj kot začasni ukrep (v nekaterih primerih tudi le za en dan), s katerim posamezna upravna enota zagotavlja nemoteno delo na sedežu. Odločitev o omenjenih organizacijskih spremembah, ki so zgolj začasne narave in se v povezavi z aktualnimi razmerami dnevno spreminjajo, sprejme načelnica oziroma načelnik upravne enote.

Prejeli smo obvestilo, da krajevni uradi na območju Upravne enote Kranj (Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur) od 31. januarja 2022 do nadaljnjega ne bodo poslovali. Vse storitve v pristojnosti posameznega krajevnega urada lahko občani po predhodnem naročanju opravijo v času uradnih ur tudi na sedežu Upravne enote Kranj.

Prav tako začasno zaprtje krajevnih uradov beležimo za Upravno enoto Ravne na Koroškem, kjer bodo zaradi bolezni in zagotavljanja nemotenega dela na sedežu upravne enote predvidoma od 1. 2. 2022 do vključno 28. 2. 2022 zaprti krajevni uradi Črna na Koroškem, Mežica in Prevalje.

Začasno, od 19. januarja do 4. februarja 2022, so zaprti krajevni uradi Upravne enote Maribor: Hoče, Miklavž na Dravskem polju, Duplek, Rače. Na področju Upravne enote Ptuj bosta začasno zaprta krajevna urada: Majšperk (26. 1. 2022 in 28. 1. 2022) ter Gorišnica (27. 1. 2022).

O začasnem zaprtju krajevnih uradov smo bili obveščeni tudi s strani Upravne enote Novo mesto; in sicer bodo od 24. januarja do 9. februarja 2022 zaprti krajevni uradi Žužemberk, Šmarjeta, Šentjernej in Škocjan.

Prav tako smo prejeli obvestilo Upravne enote Nova Gorica, da bosta Krajevni urad Miren in Krajevni urad Bukovica zaradi karantene zaprta od 26. 1. do 1. 2. 2022.

Delo na upravnih enotah sicer poteka po ustaljenem redu z upoštevanjem veljavnih odlokov Vlade in priporočil Ministrstva za javno upravo iz začetka januarja, da se glede na vse epidemiološke okoliščine odredi uslužbencem upravnih enot delo od doma, če to dopušča delovni proces, narava in vrsta delovnih nalog, ter tehnične zmogljivosti. Slednje pomeni, da je na lokacijah upravnih enot prisotno manj uslužbencev, ker jih določen del izvaja naloge od doma.

Trud zaposlenih javnih uslužbenk in uslužbencev v upravnih enotah ter vodstev upravnih enot je ves čas usmerjen v zagotovitev kakovostnih, hitrih in prijaznih storitev za stranke. Tako je tudi v teh dneh, ko je število okuženih s korona virusom izjemno visoko, kar terja hitro odzivanje in sprotno, skoraj vsakodnevno, prilagajanje načina dela posamezne upravne enote. Zato naj v teh dneh ob obisku katerekoli upravne enote še posebej velja prijazen poziv k strpnosti in spoštljivemu odnosu.

  • Ministrstvo za javno upravo