c S

TZS opozarja na domnevne nejasnosti najnovejših vladnih ukrepov za trgovine

13.11.2020 14:27 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) opozarja, da je novi odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim se v ponedeljek zapirajo skoraj vse nenujne trgovine, v več točkah nejasen. Pristojna ministrstva je zato pozvala k pojasnilom, da ne bi napačno razumevanje za trgovce povzročilo še več škode.

V zbornici pravijo, da se nanje glede najnovejšega odloka obračajo številna podjetja v zvezi s pravilnim izvajanjem ukrepov v praksi. "Kot kaže vsa dosedanja praksa, bodo trgovce že v ponedeljek obiskali številni inšpektorji in posledično tudi izstavljali kazni," se bojijo v TZS.

Zato so na pristojna ministrstva naslovili prošnjo za pojasnila odloka, saj da bodo samo na ta način podjetjem omogočili, da se pravočasno pripravijo na vse nove predvidene omejitve in da ne bi zaradi izdajanja kazni na podlagi nerazumevanja odloka prišlo še do dodatnega nepotrebnega finančnega pritiska na gospodarstvo. Kaj natančno so nejasnosti, na katere opozarjajo trgovci, v sporočilu za javnost TZS ni navedla.

"Trgovci bomo kljub novim vladnim zaostritvam za to panogo spoštovali zakonodajo, tako kot smo jo vedno do zdaj, čeprav nam to povzroča veliko in nepopravljivo gospodarsko škodo," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica zbornice Mariča Lah.

V TZS so sicer ob tem ponovili, da zaradi ukrepov za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom nastaja "ogromna gospodarska škoda, ki je tudi ukrepi, zajeti v predlogu šestega protikoronskega zakona, ne bodo mogli zajeziti". Zato vztrajajo, da se v predlogu v okviru parlamentarnega postopka predvidi celotno povračilo vseh fiksnih stroškov, ki trgovcem nastajajo v obdobju pomladanske in jesenske prepovedi opravljanja dejavnosti na podlagi sprejetih vladnih odlokov.

Dodatno zaprtje prodajaln sicer interesni organizaciji trgovcev ni razumljivo, saj je po njihovih navedbah v vladnih gradivih navedeno, da je možnost prenosa okužbe v trgovini majhna. "S tem je jasno povedala, da trgovina ni vir okužb," so prepričani v TZS.

Ob tem izpostavljajo tudi, da se posledice napovedanega zaprtja "skoraj 80 odstotkov trgovske dejavnosti" že kažejo v praksi, saj da jih številna trgovska podjetja seznanjajo o navalu potrošnikov na prodajalne. To po oceni TZS pomeni, da se je s sprejetimi ukrepi povečala možnost okužb tako potrošnikov kot tudi zaposlenih v trgovinski dejavnosti.

Na TZS na koncu zagotavljajo, da podpirajo vladna prizadevanja za ohranjanje delovnih mest, pa čeprav podatki zavoda za zaposlovanje za trgovinsko dejavnost v razdobju januar-oktober po njihovih opozorilih kažejo zelo zaskrbljujočo sliko. Uresničujejo se napovedi, da bomo v tej dejavnosti letos izgubili najmanj 12.000 delovnih mest, se bojijo.

"Trenutna slika namreč kaže, da znaša število oseb v evidencah zavoda iz trgovine že 9101, kar pomeni, da je trgovina med najbolj prizadetimi dejavnostmi v celotnem slovenskem gospodarstvu," so sporočilo za javnost sklenili na zbornici.