c S

Kaj je karantena?

02.07.2020 15:26 Ljubljana, 02. julija (STA) - Karantena je ukrep, s katerim se preventivno, z namenom preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni omeji svobodno gibanje sicer zdravim osebam in ga odredi ministrstvo za zdravje na predlog NIJZ. Oseba mora ostati doma, osebe v skupnem gospodinjstvu brez odrejene karantene pa morajo upoštevati priporočila socialnega distanciranja.

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za ravnanje v karanteni na stalnem oz. začasnem naslovu so namenjena osebam, ki so bile v visoko tveganem tesnem stiku z bolnikom s covidom-19 in jim je bila odrejena karantena ali pa jim je bila ta odrejena ob vstopu v Slovenijo.

Karantena traja 14 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z bolnikom s covidom-19 oz. 14 dni od prihoda osebe, ki ji je bila odrejena karantena, v Slovenijo. Odločbo za karanteno bo naslovnik prejel po pošti z ministrstva za zdravje.

V skladu z navodili bo moral ostati doma, ne sme v službo ali trgovino, ne sme uporabljati javnega prevoza in taksijev. Prav tako ne sme sprejemati obiskov na domu. Z osebami skupnega gospodinjstva mora vzdrževati medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra. Skrbeti mora za higieno oziroma razkuževanje rok, uporabljati mora svoj jedilni pribor in higienske pripomočke.

Osebam, ki živijo v skupnem gospodinjstvu in jim ni bila odrejena karantena, ni odvzeta svoboda gibanja. Kljub temu pa tudi zanje velja, da naj se brez potrebe ne družijo z osebami izven gospodinjstva, pazijo na medsebojno razdaljo, v trgovino gredo čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi. Tisti, ki ne morejo dela opravljati od doma, lahko hodijo v službo, vendar naj prenehajo ob pojavu bolezenskih težav.

Če je v skupnem gospodinjstvu tudi zboleli za covidom-19, se zdrave osebe v gospodinjstvu ne smejo zadrževati v istih prostorih kot bolnik.

vir: www.nijz.si.