c S

Ministrstvo vzgojno-izobraževalnim ustanovam v petek poslalo okrožnico o novih ukrepih

19.09.2020 11:17 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Ministrstvo za izobraževanje je po petkovi večerni dopisni seji vlade, ki je z novim odlokom določila uporabo mask tudi na prostem ter v vseh zaprtih javnih prostorih, vzgojno-izobraževalnim ustanovam poslalo okrožnico o novih začasnih ukrepih, so potrdili na ministrstvu. Vlada je med izjeme pri nošenju mask uvrstila tudi vzgojitelje v vrtcih.

Vlada je na petkovi dopisni seji z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske v vseh zaprtih javnih prostorih ter tudi na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

Maske ne bo treba nositi otrokom, vključenim v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole. Čeprav je bilo sprva napovedano drugače, pa je med izjeme, za katere odlok ne velja, vlada uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki, v primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole.

Učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Kabinet ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec je po petkovi dopisni seji vlade, nekaj po 21. uri, pristojnima direktoratoma posredoval okrožnico o začasnih ukrepih, ki sta jo takoj poslala vzgojnoizobraževalnim ustanovam, so za STA potrdili na ministrstvu. Novi preventivni ukrepi bodo za udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa veljali od ponedeljka.

Ministrstvo je v okrožnici med drugim navedlo, da se zaradi splošne epidemiološke slike v Sloveniji uvajajo nekoliko strožji higienski ukrepi z namenom, da bi tudi v prihodnje ohranili nizko stopnjo okuženosti, vsem udeležencem vzgojno-izobraževalnega procesa pa omogočili čim bolj nemoteno ter čim dlje trajajoče izvajanje pouka v prostorih šole, kot je predvideno v omenjenem modelu B.

Vzgojno-izobraževalne ustanove prosijo, da tudi v prihodnje sprotno spremljajo usmeritve, priporočila in določila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in tako po svojih najboljših močeh, strokovno in organizacijsko najbolje pripomorejo k uspešnosti prizadevanj k obvladovanju bolezni. "Ko se bo splošna epidemiološka slika v državi izboljšala, bomo prešli nazaj na rahlejše higienske ukrepe, v nadaljevanju pa upamo, čim prej na 'model A', so navedli.

Med drugim ocenjujejo, da je na področju predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja delež okuženih udeležencev izobraževanja ter udeležencev, ki jim je bila odrejena karantena, zelo nizek in je s tega vidika vzgojno-izobraževalni proces še vedno obvladljiv.