c S

Grosupeljski učenci jeseni v prostornejšo šolo z novo športno dvorano

09.08.2020 08:37 Grosuplje, 09. avgusta (STA) - V občini Grosuplje, kjer se je v zadnjih letih zaradi priseljevanja precej povečalo število prebivalcev, bodo v eni od osnovnih šol učence jeseni pospremili v prostore novega prizidka. Po besedah župana Petra Verliča želijo kakovost življenja v občini izboljšati tudi z različnimi projekti, kot so prenova tržnice in priljubljenega bajerja Zacurek.

Z novim šolskim letom bodo v Grosupljem odprli prizidek k Osnovni šoli Louisa Adamiča z osmimi novimi učilnicami in novo športno dvorano. "To bo zelo izboljšalo pogoje za osnovnošolsko mladino in rekreacijske šport," je prepričan Verlič. "Otroci so mi že povedali, da so že kukali skozi okna prizidka in da so jim novi prostori všeč," je še dejal v pogovoru za STA.

Ena od večjih šol v grosupeljski občini je po besedah župana rasla skupaj z občino, poleg novega ima namreč že več prizidkov. Nove naložbe so v občini veseli, a je hkrati pomenila velik zalogaj za občinsko blagajno, ki je financirala štirimilijonsko naložbo.

Epidemiološka situacija jim bo nekoliko pokvarila načrte glede odprtja novih prostorov. So pa ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, ko so se učenci šolali od doma, lahko izkoristili pri gradnji. Čas, ko otroci niso bili fizično prisotni v šoli, so namreč karseda izkoristili pri gradnji in prebili zid med starim delom šol in prizidkom. V povezovalnem hodniku so osvežili strop in položili novo talno oblogo.

Ob možnosti rekreacije v novi športni dvorani pa se v grosupeljski občini najdejo tudi drugi prostori za preživljanje prostega časa. Eden od priljubljenih je bajer Zarucek z okolico, ki se nahaja severno od naselja Šmarje - Sap, ob robu gozda.

Kot pravi župan, so na ta del, ki ga je primerjal z ljubljanskim Mostecem, navezani predvsem starejši Šmarčani, naravo za sprehod po službi izkoristi tudi veliko mladih družin. Območje je primerno za druženje in manjše športne aktivnosti, hkrati pa je tudi dobra izhodiščna točka za krajše pohode po gozdu in daljše pohode proti Plešam in v smeri ljubljanske občine.

Okolico bajerja in studenca Medvedov so nedavno tudi uredili. Brežino bajerja so obdali z lesenimi stebrički in odstranili mulj z dna bajerja. Zgradili so dva pomola, najmlajšim je na voljo igrišče z dvojno gugalnico, postavili pa so tudi preprosto fitnes napravo, namenjeno vadbi otrok in odraslih.

"To so taki luštni projekti, ki izboljšujejo kvaliteto življenja," je prepričan grosupeljski župan. Ob tem je izpostavil tudi nedavno prenovljeno mestno tržnico, ki bo po njegovih besedah sedaj sodobnejša in prijetnejša. Med drugim bo na sobotnih stojnicah na odprtem delu tržnice, ki bodo po novem pokrite, sadje, zelenjavo in druge svoje pridelke in izdelke nudilo še več lokalnih pridelovalcev. Poleg mlekomata bo na tržnici svoje mesto našel tudi krompiromat.

V Grosupljem načrtujejo tudi gradnjo večnamenskega kulturnega centra med Taborsko cesto in železniško postajo, v bližini nove pakirne hiše P+R Grosuplje. Dvorana naj bi bila zasnovana tako, da bi omogočala različne tipe prireditev, od koncertov do predstav in drugih družabnih prireditev.

Za sredstva za izbrano natečajno rešitev v vrednosti devetih milijonov evrov se po besedah Verliča potegujejo tudi v okviru ljubljanske kandidature za evropsko prestolnico kulture. "Če bomo uspešni, se lahko nadejamo sodobnega kulturnega centra," je dejal župan.