c S

Na spletnem kariernem sejmu za Primorsko skoraj 30 delodajalcev

30.06.2020 08:55 Ljubljana, 30. junija (STA) - Spletni zaposlitveni portal Mojedelo.com je največji karierni sejem v Goriški, Obalno-kraški in Notranjsko-kraški regiji minuli teden premierno predstavil na spletu. Virtualno okolje je obiskovalcem ponudilo "srečanje" s skoraj 30 delodajalci, možnost udeležbe na delavnicah in predavanjih ter okroglo mizo o stanju v regiji po korona krizi.

Na kariernem sejmu se je predstavilo več kot 28 priznanih podjetij, navzočih v regiji, med njimi Luka Koper, Atlantic Grupa, Salonit Anhovo, Gen-i, Hofer, JYSK, Biovis in Mlinotest, ki so iskali nove kadre v regiji. Obiskovalci so se lahko z njimi neposredno povezali, opravili individualni avdio-video pogovor in izmenjali kontakte, so sporočili s portala Mojedelo.com.

Na okrogli mizi na temo gospodarskega utripa v regiji pred epidemijo covida-19 in po njej so predstavniki zavoda za zaposlovanje in gospodarstva postregli z obilico optimističnih informacij ter iskalce zaposlitve v en glas pozvali, naj bodo pri iskanju zaposlitve močno proaktivni in pripravljeni na širjenje kompetenc in osebnih obzorij.

Pri tem so povzeli napovedi Elvise Petrovčič z zavoda za zaposlovanje, da delodajalci množičnih odpuščanj v prihodnje ne predvidevajo in da po krizi tudi na področju turizma prihaja do novih zaposlitev.

Posamezna podjetja, kot denimo Atlantic Grupa, pa beležijo celo večje povpraševanje in tako število zaposlenih celo povečujejo, nikakor pa ne razmišljajo o tem, da bi odpuščali, pa je povedala predstavnica podjetja Nataša Bezjak Cristini.

Po besedah izvršnega direktorja zaposlovalne agencije Kariera Tilna Praha se trenutne razmere v regiji popravljajo: "Trgovine se počasi spet odpirajo, s številnimi varnostnimi ukrepi, seveda. Trenutno v trgovinah deluje 20 do 30 odstotkov delovnih mest, kot jih je bilo pred krizo, velik izziv še vedno predstavlja pomanjkanje kupcev." Dodal je, da je potreba po kadru v regiji resda manjša, a je prisotnih manj delavcev iz tujine, zato je del kadrovskih potreb na trgu neizpolnjen.

Špela Pogačnik Nose in Meta Šlander iz mrež Europass in ReferNet sta povedali, da bodo kompetence prihodnosti zaznamovali digitalizacija v povezavi z avtomatizacijo, kompleksno razmišljanje in odlične medosebne veščine.

Psihologinji Nina Kocbek in Tina Kastelic sta se osredotočili na trenutne razmere, v katerih je pot do nove zaposlitve še nekoliko daljša in zahtevnejša. Pri tem sta iskalcem zaposlitev svetovali, naj ostanejo aktivni, tudi če jim ne uspejo dobiti zaposlitve že v prvem mesecu.

Na spletnem kariernem sejmu so lahko obiskovalci opravili tudi brezplačno psihometrično testiranje. V okviru brezplačnega kariernega svetovanja so jih strokovnjaki usmerili na pot do nove zaposlitve, ki je v današnjem času pogosto pogojena tudi z odličnimi računalniškimi znanji, ki so jih lahko nadgradili na delavnici programa Excel. Tisti, ki šele vstopajo na trg dela, so pridobili informacije iz prve roke na delavnici MojePrvoDelo ter prejeli nasvete o tem, kako prepričati na zaposlitvenem razgovoru, so še zapisali na Mojedelo.com.