c S

Sviz in predstavniki dijakov za vključenost v odločanje o izvedbi mature

23.04.2020 17:18 Ljubljana, 23. aprila (STA) - V DOS in šolskem sindikatu Sviz so izrazili protest zaradi po njihovi oceni pomanjkljive vključenosti v odločanje o izvedbi mature. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je pojasnila, da so bili predstavniki sindikata vključeni v razpravo o izvedbi mature, priznala pa, da jih ni bilo na sestanku o povsem tehničnih vidikih izvedbe.

Iz mnogih pisem posameznikov, učiteljstva in šol, ki jih te dni prejemajo na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), je po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja mogoče razbrati predvsem zaskrbljenost, ali je maturo mogoče izvesti varno tako za učiteljice in učitelje in strokovne delavce kot tudi za dijakinje in dijake. "Mi smo tisti, ki bomo to izpeljali, če bo varno," je spomnil.

Vendar pa jih pristojni po njegovih besedah iz dialoga izključujejo. Na današnji sestanek glede protokolov oziroma o hišnem redu na maturi namreč sindikata niso povabili, češ da gre za posvet tehnične narave. To je po prepričanju Štruklja nedopustno. Kot je zatrdil, se ne bodo "pustili spraviti v nek pasivni objekt, ki se ga bo s piedestala premikalo sem in tja".

Pristojne je pozval, naj jih vključijo v te procese, sicer bi se lahko konflikt med sindikatom in ministrstvom po njegovih besedah tudi "precej zaostril".

Predsednik sindikalne konference srednjih, višjih šol in dijaških domov pri Svizu Jože Brezavšček je dodal, da so bili iz sestanka izključeni kljub temu, da so svoje sodelovanje ponudili. Zaradi neobveščenosti učiteljev, tajnikov maturitetnih izpitov in nekaterih ravnateljev prihaja do negotovosti in zaskrbljenosti, je opozoril.

Na sestanku v sredo so sicer predstavniki Sviza sodelovali, vendar pa je Brezavšček pogrešal predvsem predstavnike dijaške skupnosti, saj so se pogovarjali o maturi, ki jo bodo opravljali dijaki. Nujno bi bilo, da bi tudi oni sodelovali pri odločitvah, kako jo izvesti, je dejal.

Da so bili predstavniki Sviza na sredinem sestanku prisotni, je danes na novinarski konferenci potrdila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Kot je dejala, se je sestanek nanašal zlasti na dosedanje aktivnosti oziroma na priprave na maturo. Predstavnik Sviza je predstavnikom Nacionalnega inštituta za javno zdravje postavil več vprašanj v zvezi z varnostjo oziroma zaščito zaposlenih, je pojasnila.

Na današnjem sestanku pa so se po njenih besedah pogovarjali o povsem operativnih, vsebinskih vprašanjih, kot so dostava maturitetnih pol, organizacija prostorov. "Šlo je za tehnična vprašanja, ki se niso dotikala ne vprašanja zaščite zaposlenih niti ostalih vidikov," je še dejala.

Na novinarski konferenci sindikata je sicer sodelovala tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin. Tudi ona se je obregnila ob izločitev predstavnikov dijakov iz dialoga. "Situacija je za vse nova, skrajno neugodna in težka, še posebej za letošnje maturante," je opozorila. Zaradi "vsesplošne ignorance naših mnenj" so dijaki po njenih besedah ostali slabo obveščeni.

Problematika glede izvedbe mature je povzročila veliko polemik tako med dijaki, ki si mature želijo, kot tudi med tistimi, ki si je ne. V DOS se zavedajo, da je matura obvezen del srednješolskega in gimnazijskega izobraževanja. "Naše stališče do izvajanja mature pa je, naj se izvede, ko in če bodo ustrezni pogoji," je poudarila Kalinova in izpostavila potrebo po ustrezni zaščiti tako za maturante kot za profesorje, pa tudi ustrezne pogoje izvajanja priprav na maturo.

Spomnila je še, da so med dijaki že pred časom izvedli anketo o izobraževanju na daljavo in o izvedbi letošnje mature, izsledke pa v odprtem pismu posredovali tudi ministrstvu za izobraževanju, znanost in šport. Pismo je sicer naletelo na pozitiven odziv pristojnih, nekateri ukrepi so bili tudi že sprejeti, med drugim je bil izdan posodobljen maturitetni koledar, podaljšal se je tudi rok za oddajo internega dela. Pozneje pa so dijaki po njenih besedah zopet "ostali v temi".