c S

Matura in nacionalno preverjanje znanja za zdaj predvidena v postavljenih rokih

19.03.2020 15:16 Ljubljana, 19. marca (STA) - V dneh, ko pouk ob zaprtju šol zaradi epidemije koronavirusa poteka na daljavo, se počasi približujeta nacionalno preverjanje znanja (NPZ) in matura. Na Državnem izpitnem centru so glede predvidenih rokov optimistični in jih ne prestavljajo. Da izvajanje NPZ za vsako ceno ni dobra rešitev pa so prepričani v združenju ravnateljev osnovnih šol.

Šestošolce in devetošolce 5. maja čaka prvi test nacionalnega preverjanja znanja, dijake četrtih letnikov pa z esejem prva preizkušnja v okviru spomladanskega roka splošne mature.

Na Državnem izpitnem centru so za STA ob tem pojasnili, da v okviru državnih komisij in ob sodelovanju ministrstva delajo vse, da ne bi bilo treba prestaviti nobenega bistvenega roka, vezanega na izvedbo teh izpitov. "V tem trenutku bi bila vsaka drugačna informacija iz več vidikov slaba," je za STA ocenil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Po njegovih besedah je prav, da šolarji dobijo signal, da čeprav fizičnega pouka v šolah ni in pouk poteka na daljavo, niti slučajno niso na počitnicah.

Po njegovih besedah je v človeški naravi, da "prelagamo stvari na jutri", zato bi bil signal, da bi lahko karkoli prestavili ali odpovedali, škodljiv. In to ne le za potek izobraževanja na daljavo, pač pa tudi za širjenje koronavirusa, saj bi si mladina vzela več časa za druženje, če ne bo videla smisla v izobraževanju na domu, je prepričan Zupanc.

Po njegovih navedbah sicer razmišljajo tudi o drugih scenarijih v primeru morebitnega podaljšanja zaprtja šol. "Če bi prišlo do podaljšanja zaprtja še za nadaljnjih 14 dni, bi se kakšen organizacijski odpustek med šolo in kakšen interni rok lahko zamaknil. Če bi bilo še več tednov, bi mogoče bilo treba kakšno malenkost več spremeniti. A javne špekulacije o morebitnem daljšem zamiku izpitov, so slabe," je opozoril Zupanc.

Kot pravi, od srednjih šol, staršev in ravnateljev dobivajo informacije, da morajo ravnatelji celo malo "brzdati" svoje učitelje, ker na mnogih šolah dobivajo zdaj dijaki celo več obveznosti, kot bi jih dobili, če bi pouk potekal normalno. Izpostavil je, da so dijaki veliko bolj samostojni od učencev, zdaj doma delajo za maturo, zaključujejo seminarske naloge in se lahko izjemno dobro pripravijo za pisanje eseja, saj morajo končno doma prebrati knjige in spisati tudi kakšen esej na možne naslove.

Zupanc tako učencem osnovnih šol kot dijakom srednjih šol, predvsem v zaključnih letnikih sporoča, da naj delajo po usmeritvah svojih učiteljev na daljavo in si ne delajo utvar, da bo končno preverjanje znanja v srednji ali osnovni šoli odpadlo.

Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan pa na drugi strani glede vztrajanja pri izvedbi NPZ v predvidenih rokih ni optimističen. Zgledi iz tujine namreč kažejo, da bo tudi v Sloveniji spopadanje z epidemijo trajalo več mesecev, kajti vrhunec se pričakuje v dveh, treh tednih, in preden se bo zadeva začela umirjati, bomo že sredi maja, je dejal za STA. "Če se bodo držali rokov za NPZ, bodo v vsakem primeru stvari lahko prilagojene," je navedel.

Pečan ima sicer zadržke tudi do nadomeščanja pouka, posebej med poletnimi počitnicami, zato ker ljudje zdaj niso na dopustih. Nekajmesečni izpad pouka se lahko po njegovem mnenju nadomesti že v prihodnjem letu ali dveh, morda že v naslednjem šolskem letu s kakšnimi dodatnimi dnevi pouka, delovno soboto in drugo. Največji problem so seveda devetošolci in maturanti, pri čemer pa Pečan vseeno ne vidi nepremostljivih težav.

Tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za STA zagotovili, da za zdaj ostaja vse po starem v okviru predvidenih rokov. So pa zaradi epidemije koronavirusa vse univerze in višje strokovne šole podaljšale roke za prvo prijavo v dodiplomske in enovite magistrske ter višješolske študijske programe za študijsko leto 2020/21 do 9. aprila.