c S

Našli rešitev za nastanitev študentov medicine, ki sodelujejo v kriznem klicnem centru za koronavirus

15.03.2020 22:49 Ljubljana, 15. marca (STA) - Državljanom od začetka tedna na številna vprašanja v zvezi s koronavirusom vsakodnevno odgovarjajo študenti zadnjih letnikov medicine. Delovanje tistih, ki niso iz Ljubljane, je bilo zaradi napovedanega zaprtja študentskih domov do pred kratkim ogroženo, a so našli rešitev, sporočajo z ministrstva za javno upravo.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sta danes ob soglasju ministra za zdravje Tomaža Gantarja ter ministrice za šolstvo Simone Kustec dekan medicinske fakultete Igor Švab in minister za upravo Boštjan Koritnik dosegla dogovor, da bodo lahko ti študenti do nadaljnjega nastanjeni v Oražnovem domu za študente, ki deluje pod okriljem fakultete.

V domu bo tako izjemoma lahko nastanjenih 12 študentov, ki vsak dan prostovoljno pomagajo državljanom z nasveti in odgovori na številna vprašanja v zvezi s koronavirusom. Dnevno je teh vprašanj več kot 1200. Kot pišejo z upravnega ministrstva, so študenti, ki v kriznem klicnem centru delajo pod mentorstvom in ob prisotnosti Mojce Matičič iz Infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, za to "zelo dobro usposobljeni, zato bi bil njihov odhod velika izguba v skupnih prizadevanjih za čim bolj učinkovito obveščanje ljudi in s tem za zajezitev epidemije".