c S

Na informativnih dnevih veliko zanimanja tudi za poklic policista

14.02.2020 15:05 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Prostore Policijske akademije v Tacnu so danes napolnili mladi obiskovalci, ki so iskali informacije o izobraževanju na Višji policijski šoli, na kateri je v prihodnjem študijskem letu razpisanih 150 mest. Še v soboto je mogoče pridobiti osnovne informacije o študiju in o možnostih kariernega razvoja v policiji.

Kot je v izjavi za medije dejal pomočnik ravnatelja policijske šole Damijan Hvasti, jih je velik odziv na današnjem informativnem dnevu presenetil, zaradi velikega zanimanja ob prvem terminu predstavitve so morali obiskovalce razdeliti na dve skupin. "Stalnica našega dela je prilagajanje vsaki situaciji, zato smo se zelo hitro reorganizirali in sprejeli vse udeleženci z velikim veseljem," je dejal.

Policija išče posameznike, ki jih veseli delo z ljudmi in ki jim želijo pomagati v stiski ter imajo občutek za red in pravico. Kandidati, ki jim raznoliko delo po vsej Sloveniji in v različnih vremenskih pogojih ter enkrat podnevi, drugič ponoči ne predstavlja ovire, morajo biti telesno in psihično dobro pripravljeni. "Voljo, razum, srce," pa je na vprašanje, kaj iščejo pri kandidatih, odgovoril Hvasti.

Kar poklic policista razlikuje od večine, je delo vse dni v tednu v vseh vremenskih pogojih. "Hitro se lahko znajdemo v različnih situacijah, ki so lahko tako zelo pozitivne kot zelo negativne, lahko je ogroženo naše življenje, stalno se moramo izobraževati in usposabljati, da lahko uspešno opravljamo svoj poklic," je delo policista opisal pomočnik ravnatelja.

Razpisnih mest za prvi letnik višje policijske šole je 150, lani se jih je vpisalo sto. Izobraževanje traja dve leti, zaključi pa se diplomskim delom in šesto stopnjo izobrazbe. V preteklih letih se je na razpis prijavljajo med 600 do 800 kandidatov, večina katerih pa nato čez celoten proces izbirnega postopka odpade. Razlogi za to zelo različni, pri nekaterih gre za varnostne zadržke, drugi imajo zdravstvene težave ali niso dovolj fizično pripravljeni.

Zainteresiranim za vpis na policijsko šolo zato študent drugega letnika Matej Berglez med drugim svetuje tudi priprave s hojo in tekom, med študijem pa naj se pridno učijo.

Berglez je želel biti policist že od malih nog. "To ni samo služba, je poslanstvo, je način življenja. Za to moraš imeti srce. Ne greš samo zaradi plače ali delovnega časa, ampak moraš z nekim zagonom, predanostjo in pripadnostjo," je prepričan. "Naučiš se, da je na prvem mestu človek, potem pa z znanjem, ki ga tu dobiš, pomagaš po najboljših močeh. Raznolikost in delo z ljudmi je tisto, kar najbolj navdušuje v tem poklicu," je še opisal svojo izkušnjo.

Študentka drugega letnika Nina Kontrec je med prednostmi policijskega dela izpostavila razgibano delo in delo z ljudmi, poleg tega pa tudi spoznavaš samega sebe. "Na terenu spoznavaš različne ljudi z različnimi osebnostmi. Največja motivacija za naprej je ravno pomoč ljudem in njihova zahvala," je še dodala.

Po predstavitvi poklica policista in razpisa za vpis v višjo policijsko so se mladi obiskovalci ustavili še na točkah, kjer so policisti predstavljali posamezne službe ter svoje delo in opremo. Obiskovalce so pozdravili tudi policijski štirinožni pomočniki, konji in psi.