c S

S slavnostno sejo senata obeležili stoti rojstni dan ljubljanske univerze

03.12.2019 17:08 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je natanko na stoti rojstni dan univerze na slavnostni seji senata podelil najvišja priznanja univerze. Naziv častni doktor je prejel Kenneth Brian Frampton, naziv častni senator Ivan Jurkovič, plaketo Pro Universitate labacensi pa pater Jože Kokalj. Univerza je danes prejela tudi novo rektorsko verigo.

Slavnostna seja senata je potekala v zbornični dvorani, kjer je imel pred natanko sto leti prvo predavanje v slovenskem jeziku Fran Ramovš. Z začetnih petih ustanovnih članic univerze se jih je razvilo kar 26. Dekani članic so se seje senata, kot vsako leto, udeležili, oblečeni v oblačilo s pokrivalom in pripadajočo verigo.

Univerza je prvo rektorsko verigo prejela ob svoji desetletnici leta 1929. Ima jo še danes, menjavali so se le njeni obeski, rektorji pa so jo nosili na vseh pomembnejših slovesnostih. Danes je univerza prejela novo rektorsko verigo po prvotnih načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, ki jo podarja Mestna občina Ljubljana. Papiču jo je predal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je rektorju zaželel, da bi jo nosil še "nadaljnjih 100 let". Po Papičevih besedah pa nov rektorska veriga predstavlja pomemben simbol povezanosti med mestom Ljubljana in slovensko osrednjo univerzo.

Letos je naziv častni doktor prejel Kenneth Brian Frampton z Univerze Columbia v New Yorku za izjemno delo na področju znanosti in umetnosti arhitekture ter za prispevek k mednarodnemu ugledu ljubljanske fakultete za arhitekturo. Naziv častni senator je prejel Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, za njegovo izjemno delo pri človekovih pravicah.

Pater Kokalj je prejel plaketo Pro Universitate labacensi za intenzivno sodelovanje z ljubljansko akademijo za glasbo, ki ji je nudil materialno podporo, mladim umetnikom in profesorjem je bil pokrovitelj.

Zlato plaketo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda univerze je prejelo 15 profesorjev. Prvič so podelili tudi zlato plaketo skupinam za izvedbo pomembnega znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega projekta v zadnjih dveh letih. Listine za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke je prejelo osem mladih visokošolskih učiteljev in sodelavcev.

Letošnji tradicionalni teden univerze bodo na univerzi praznovali vse do 19. decembra. V tem času bodo med drugim podelili Prešernove nagrade študentom, svečane listine za najboljše študijske dosežke in priznanja študentom za dosežke pri obštudijskih dejavnostih, predstavili bodo tudi najodličnejše raziskovalne dosežke v tem letu.

Stoti rojstni dan univerze bo zaokrožila še drevišnja slavnostna akademija, na kateri bo predsednik republike Borut Pahor univerzi vročil državno odlikovanje red za izredne zasluge.

Rektor Papič je ob robu današnje slovesnosti za medije ocenil, da je univerza "v odličnem stanju". "Vsakodnevno se spoprijemamo s tekočimi zadevami, tudi s kakšno težavo, ampak ravno v tem trenutku, ko gledamo nazaj, kaj vse smo na univerzi počeli in naredili v zadnjih stotih letih, najbrž znamo ceniti, kakšen pomen je univerze ne samo za državo, ampak tudi za družbo v celoti," je dejal.

Poudaril je, da si v primerjavi z drugimi državami kot ena od nacionalnih univerz želijo boljše financiranje, a so veseli, da trenutno nimajo težav z zagotavljanjem plač. Glavni problem pa je zagotavljanje dodatnih sredstev za izgradnjo novih fakultet, predvsem za financiranje nove raziskovalne opreme, je dodal Papič.