c S

Fakulteta za tehnologijo polimerov s pomembnimi naložbami

12.11.2019 16:17 Slovenj Gradec, 12. novembra (STA) - Slovenjgraška Fakulteta za tehnologijo polimerov je danes javnosti predstavila dve pomembni naložbi, nov laboratorij in novo študijsko sobo. Fakulteta, ki ponuja študijske programe na področju polimernih materialov in tehnologij in se stalno širi, je obe naložbi opremila v sodelovanju s podjetji, v katerih so kadri s te fakultete zelo zaželeni.

Število študentov danes 13 let stare Fakultete za tehnologijo polimerov stalno narašča. V tekočem študijskem letu ima fakulteta 128 študentov, v štirih letih želi preseči številko 200 študentov. Prav zaradi povečevanja števila študentov in zaradi širitve dejavnosti so trenutni prostori fakultete postali premajhni za varno in kvalitetno delo, je ob odprtju novih prostorov v Slovenj Gradcu danes dejal v. d. dekana fakultete Miroslav Huskić.

Ob tem je opozoril, da novi prostori niso le pridobitev, ampak so tudi finančni izziv, s katerim se fakulteta trenutno "optimistično spopada". Huskić si zato želi, da bi fakulteta v prihodnje od države pridobila koncesijo za magistrski študij, s čimer bi dobila tudi bolj stabilno financiranje. Koncesijo za prvo študijsko stopnjo fakulteta že ima.

Nov laboratorij in nova projektno-študijska soba sta za fakulteto, ki stalno širi tudi krog sodelovanja z podjetji, zelo pomembni pridobitvi, saj bosta obe omogočali nadaljnji razvoj dejavnosti, je na novinarski konferenci pred odprtjem poudarila direktorica fakultete Maja Mešl.

Nov laboratorij na 360 kvadratnih metrih, v katerega so selili tri obstoječe in ga dodatno opremili, je nastal v bližini fakultete, v stavbi v lasti slovenjgraškega podjetja Nig, fakulteta pa jih je za zdaj najela in jih ima v prihodnosti možnost odkupiti. Naložba v zgradbo, katere pritlični del je zdaj urejen v laboratorij, je po besedah direktorja podjetja Nig Sama Pikla vredna 600.000 evrov.

V obstoječih prostorih fakultete, kjer je bil doslej eden od laboratorijev, pa je fakulteta v tesnem sodelovanju s podjetjem Plastika Skaza uredila projektno-študijsko sobo, ki je po besedah Mešlove pomembna, saj takšnega prostora za študente doslej niso imeli, prinaša pa možnost uvajanja inovativnih študijskih metod in omogoča projektno delo.

Fakulteta za tehnologijo polimerov je nišna fakulteta, usmerjena v točno določeno področje, v nišo, ki je unikatna. Fakulteta ponuja nekaj, kar druge večje institucije v Sloveniji ne ponujajo. In zato, ker je nišna, majhna, prodorna, je temu primerno tudi prilagodljiva, pa je v nagovoru zbranim ob današnjem odprtju dejal generalni direktor direktorata za znanost na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh. Ob tem je izpostavil tudi pomen širokega in uspešnega sodelovanja fakultete s podjetji v Sloveniji in tujini.

Ob odprtju novih prostorov so danes pripravili tudi okroglo mizo o prihodnosti plastičarske industrije v Sloveniji. Kljub temu da ima plastika razmeroma negativen ugled v družbi, napovedi kažejo, da bo uporaba plastike še naprej rasla. Uporaba plastike oz. polimernih materialov se povečuje na vseh področjih, vedno več je plastike in kompozitnih materialov v avtomobilski industriji in medicini, tudi v zelenih tehnologijah. In prav v izobraževanju kadra, ki se bo s temi področji ukvarjal v prihodnje, svojo vlogo vidijo na fakulteti, je med drugim dejala Mešlova.

Vsi ti študenti bodo skrbeli za našo prihodnost, za recikliranje in da očistijo okolje odpadne plastike, pa je danes izpostavila Branka Viltužnik iz podjetja Plastika Skaza in povedala, da so v podjetju že zaposlili nekaj diplomantov te fakultete. Prav tako so jih že zaposlili tudi v podjetju BSH Hišni aparati. In kot je dejal direktor tega podjetja in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, so z znanjem o plastiki dali pomemben doprinos podjetju, kjer je plastika eden od najpomembnejših materialov v proizvodnji malih gospodinjskih materialov.