c S

Mariborski dijaki postavili klop za polnjenje elektronskih naprav

09.10.2019 14:05 Maribor, 09. oktobra (STA) - Pred Srednjo elektro-računalniško šolo v Mariboru so danes predali namenu E-klopco, ki so jo izdelali dijaki. Na njej si bodo lahko s pomočjo sončne energije napolnili mobilne telefone ali druge elektronske naprave. Prva takšna klop v mestu ima po navedbah MKC Maribor poleg pomembne uporabne tudi socialno vlogo, saj je idealna za druženje.

Gre za eno od uresničenih idej, ki so bile izglasovane v okviru pilotnega projekta participativnega proračuna za mlade. V okviru evropskega projekta Com'on Maribor je namreč Mladinski kulturni center (MKC) Maribor na začetku letošnjega leta zbiral predloge mladih, kako bi izboljšali mesto.

Kot je za STA povedal vodja mladinskih programov v MKC Maribor Željko Milovanovič, so prejeli okoli 50 idej, ki jih je predlagalo skupno okoli 150 mladih. Kasneje so izmed prijavljenih izglasovali pet projektov, ki se bodo do konca leta izvedli.

E-klopca je ideja skupine 16-letnih dijakov, ki se je poimenovala Popravimo ga. Na idejo so prišli potem, ko so opazili, da se v mestu mnogim velikokrat izprazni prenosna elektronska naprava, ni pa javnih polnilnic in vtičnic, kjer bi jo lahko napolnili.

Odločili so se izdelati klop s solarnimi celicami in štirimi priključki za polnjenje. Predlog je po navedbah MKC Maribor izjemen, ker združuje reševanje funkcionalnega vsakdanjega problema s konceptom povezovanja in ustvarjanja novih družbenih vezi.

Med predlogi, ki bodo letos uresničeni, so še postavitev panoramske točke na griču Kalvarija, šola urbanega plesa za mlade, projekt študentov medicine za spolno vzgojo med mladimi in bubble nogomet, kjer so igralci oblečeni v ogromno napihljivo žogo.