c S

Pikalo pred začetkom študijskega leta: Študij ni samo priprava na poklic, ampak za življenje

30.09.2019 15:55 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je študentom in zaposlenim v višjem in visokem šolstvu v poslanici zaželel uspešno novo študijsko leto. Izrazil je veselje, da so se odločili za študij, in poudaril, da je terciarna stopnja tista, ki jih dokončno pripravi na poklic, da pa tudi vse tisto, kar v življenju potrebujejo.

"Vsaj jaz in moji kolegi, ko smo študirali, smo poleg vsega znanja, ki smo ga dobili, dobili tudi kolege, prijatelje za celo življenje. In zato je študij tako pomemben," je v poslanici pred začetkom študijskega leta zapisal Pikalo. Spomnil je, da bo letos okrog 20.000 tistih, ki bodo prvič prestopili prag visokošolskih ustanov.

Pri tem ga posebej veseli, da so letos v pravilnik vnesli novosti glede študentov s posebnimi potrebami, da ne bo več razlik med posameznimi univerzami ali visokošolskimi zavodi. Zato, da bodo vse tiste posebne potrebe študentov naslovljene tako, kot morajo biti in da bo za študente s posebnimi potrebami na primeren način poskrbljeno tudi v visokošolskem študiju, je poudaril minister.

V nadaljevanju je Pikalo študirajočim zaželel "vse lepo in prijeten študij" ter jim svetoval, naj ga "izkoristijo". "Redko vam bodo dana štiri leta, redko boste imeli čas, zato da boste res najnovejše stvari brali, študirali, preizkušali, trenirali in tako naprej," je dejal. Po njegovih besedah je to zelo "redka dobrina", zato jih je zaprosil, da jo zares izkoristijo.