c S

Delo medresorske skupine pripeljalo do zakona o obravnavi otrok s težavami in motnjami

27.09.2019 13:12 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Vlada se je v četrtek seznanila s poročilom medresorske delovne skupine, ki je spremljala delo vzgojnih zavodov. Skupina je med drugim ugotovila, da država na tem področju potrebuje enotno pravno podlago. Nato je popisala vso zakonodajo s tega področja in pripravila predlog zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s težavami.

Omenjeni predlog zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami je v javno obravnavo vložilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, pripombe nanj pa je bilo mogoče podati do sredine septembra.

Zakon naj bi omogočil oblikovanje strokovnih centrov, ob tem pa bodo obstoječi strokovni in drugi vzgojni zavodi obdržali samostojen status. Strokovni centri bodo otrokom in mladostnikom s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami omogočili možnost hitrejše pomoči, kot so je bili deležni do zdaj, pravijo na ministrstvu.

V centrih jim bodo še naprej na voljo namestitve, obenem pa jim bodo nudili podporo tudi po odpustu iz institucionalne namestitve. Bistvena novost je tudi vzpostavitev preventivne službe oziroma mobilnih timov, ki bodo vzpostavljeni postopoma in glede na potrebe. Predlog zakona predvidena vzpostavitev štirih strokovnih centrov.

Vlada je omenjeno skupino ustanovila marca lani, svoje delo pa je končala konec letošnjega junija.