c S

V Mariboru predstavitev ustvarjalnosti mladih

23.09.2019 09:36 Maribor, 23. septembra (STA) - Na Grajskem trgu v Mariboru se danes začenja 4. festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih Računajte na nas!, ki ga prireja društvo IndiJanez. Na festivalu, ki bo trajal do petka, se bodo predstavili mladi posamezniki in skupine, ki se udejstvujejo na najrazličnejših področjih.

"Namen festivala je javnosti predstaviti le ščepec aktivnosti, s katerimi se mladi v Mariboru in njegovi okolici ukvarjajo, in razbliniti dvome in posplošena mnenja nekaterih, da je današnja mladina lena, neaktivna ali brez idej," sporočajo iz društva IndiJanez.

Predstavili se bodo mladi posamezniki in skupine, ki se udejstvujejo na najrazličnejših področjih. "Festival je še posebej zanimiv zaradi svoje interaktivne narave; obiskovalci bodo lahko sodelovali in se aktivno vključevali na delavnice, ki bodo tako delovale ne le informativno, temveč tudi kot oblika neformalnega izobraževanja," pojasnjujejo v društvu.

Letos so v dogajanje vključili tudi pripadnike starejših generacij, ki bodo svoje znanje predajali mlajšim, saj je eden izmed namenov projekta medgeneracijsko sodelovanje.

Danes bosta svoje delo in svoje izdelke predstavila mlada grafična oblikovalka Vanesa Müller in oblikovalec žlic iz lesa Gregor Gustinčič. Ekipa študentov mariborske univerze pa bo prikazala dirkalnik, s katerim po Evropi sodeluje na tekmovanjih Formula Student.

V prihodnjih dneh bodo obiskovalci na Grajskem trgu imeli priložnost spoznati med drugim izdelovalko nakita Andrijano Antinac, strokovnjakinjo za ličenje Elizo Rajšp, tkalko preprog Lilijano Pšajd, risarko mandal Tadejo Hojnik, lončarko Lorno Novak Jarh in izdelovalko lutk iz blaga Branko Janežič.

Program finančno podpirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino, Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski socialni sklad.