c S

V TMS se bodo mladi ponovno spoznavali s strojništvom

23.09.2019 09:36 Bistra, 23. septembra (STA) - V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) bodo ta teden ponovno potekali Dnevi strojništva, ki jih pripravlja ljubljanska fakulteta za strojništvo. Z dogodkom, ki ga vsako leto obišče več tisoč mladih, želijo najmlajšim in malo starejšim predstaviti svoje projekte in jih navdušiti, da bi tudi sami želeli vstopiti v svet inženirskega ustvarjanja.

V okviru Dnevov strojništva bodo predstavljeni izjemni projekti, ki so nastali kot plod dela študentov ter raziskovalcev ljubljanske fakultete, so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost.

Obiskovalci bodo na dogodku, ki poteka od torka do petka in v nedeljo, med drugim spoznali številne zanimivosti o laserskem merjenju in samodejnem izdelovanju zahtevnih tridimenzionalnih oblik.

Spoznali se bodo tudi z ne-newtonskimi tekočinami in z demonstratorji preizkušali efekt spremembe obnašanja Oobleck tekočin.

V muzeju bodo predstavljeni tudi mobilni roboti, pri čemer bodo obiskovalci spoznali robota, ki se avtonomno giblje v prostoru, zaznava ovire in se jim poskuša izogniti. Seznanili se bodo z vodenjem robotskega vozila na daljavo v pogojih, ko z njim ni neposrednega vidnega stika ter se spoznali z avtonomnim robotom, s katerim so študentje sodelovali na mednarodnem tekmovanju EUROBOT v Švici.

Na dogodku bodo spregovorili tudi o daljinsko vodenih brezpilotnih letalih in predstavili štiri, ki so bila izdelana za študentsko tekmovanje Design/Build/Fly (Konstruiraj/Izdelaj/Leti) v šolskih letih 2008/2009-2011/2012.

Poleg tega se bodo obiskovalci v TMS spoznali tudi z avtomatsko diagnostiko, programiranjem hidravličnih komponent, simulacijami varjenja, laserskim označevanjem in vrsto drugih tehnologij, povezanih s strojništvom.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, na fakulteti izobražujejo inženirke in inženirje strojništva, "ki so in bodo kos najzahtevnejšim izzivom prihodnosti".