c S

Združeni starši za spoštovanje ustavne odločbe o financiranju šolstva

19.09.2019 07:23 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Civilna iniciativa Združeni starši ob napovedih glede zbiranja podpisov za posvetovalni referendum o financiranju osnovnih šol in oblikovanja delovne skupine za pripravo kompromisa opozarjajo, da je treba ustavno odločbo o financiranju osnovnih šol spoštovati. "Vse poskuse, ki bi kreativno obšli odločbo, odločno zavračamo," so zapisali.

Med takšne poskuse po njihovih besedah sodi tudi napoved SAB o posvetovalnem referendumu. Spoštovanje odločb ustavnega sodišča sodi v temelj slovenskega demokratičnega pravnega sistema in bi jih morale samoiniciativno uresničiti tako izvršna kot zakonodajna oblast, tudi če se ne strinjajo z njimi, so prepričani.

"Ozki ideološki politični poskusi in napovedi te vrste so zaskrbljujoči, saj rušijo ravno to demokratično ureditev," so poudarili. Po njihovih besedah je še bolj zaskrbljujoče, da bi "neustavni referendum stal toliko, kolikor znaša razlika v financiranju šestih nedržavnih osnovnih šol v Sloveniji za obdobje desetih let".

Civilna iniciativa poleg tega izpostavlja, da ni bila povabljena v delovno skupino za pripravo strokovnega in političnega kompromisa, ki jo je v ponedeljek napovedal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Ministru sporočajo, da za uresničitev ustavne odločbe niso potrebni širok nov zakon in dolge razprave, ampak le manjša poprava sedanjega zakona.

V SAB so danes sporočili, da želijo zagato o financiranju zasebnih šol rešiti s pomočjo posvetovalnega referenduma. Na njem bi volivce vprašali, ali se strinjajo, da se v ustavi jasno zapiše, da je država dolžna financirati samo javne osnovne šole. Podpise v podporo odločitvi za referendum bodo v Ljubljani po načrtu začeli zbirati konec meseca, nato pa še drugje.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v ponedeljek povedal, da si želi po več neuspelih poskusih uresničevanja ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol poskusiti z oblikovanjem delovne skupine za pripravo strokovnega in političnega konsenza. Vanjo vabi tudi vse parlamentarne stranke.