c S

Subvencionirano bivanje študentov: Za letos razpisanih 12.121 mest

05.08.2019 09:00 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Oktobra bodo študenti po počitnicah zopet napolnili študentske domove, nekateri pa bodo začasna bivališča iskali tudi pri zasebnikih. Ministrstvo za izobraževanje je letos za subvencionirano bivanje študentov v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem razpisalo 12.121 mest. Prošnjo za sprejem ali podaljšanje morajo študenti oddati do 16. avgusta.

Pisarne za študentske domove bodo do 15. septembra na spletnem portalu eVŠ objavile informativno prednostno listo. Prošnjo morajo študentje oddati z elektronsko vlogo na spletnem portalu eVŠ. Vsak študent pa lahko odda samo eno prošnjo. Cenzus za prihodnje leto znaša 2522,33 evra bruto mesečno na družinskega člana v letu 2018. Študenti, ki podaljšujejo bivanje, bodo o tem, ali izpolnjujejo pogoje za subvencionirano bivanje, obveščeni po pošti na naslov stalnega prebivališča predvidoma po 16. oktobru, je še zapisano v razpisu.

Večje možnosti za subvencijo imajo učno uspešnejši študentje

Višina subvencije bo v naslednjem študijskem letu v javnih dijaških, dijaško-študentskih in študentskih domovih sicer znašala 21,50 evra, v zasebnih študentskih domovih pa tako kot pri zasebnikih znaša 32 evrov.

Višje na prednostni listi za dodelitev subvencije za bivanje bodo bodoči študenti, ki so na maturi dosegli več točk in so bili uspešnejši v zadnjih dveh letnikih srednje šole. Za študente višjih letnikov, ki subvencijo prejemajo prvič, pa bo pomemben učni uspeh v prejšnjem letniku. Komisija bo dodatne točke dodelila tudi za izjemen uspeh na maturi ali za nagrade v obštudijskih dejavnostih, kot so državne nagrade ali medalje za razne umetniške in športne dosežke.

Pomemben bo med drugim tudi materialni položaj družine študenta, oddaljenost študija od kraja stalnega prebivališča in morebiten težak socialen ali zdravstveni položaj. Več točk bodo lahko zbrali študenti, ki imajo otroka, je še zapisano v pravilniku za dodelitev subvencije.

Nekateri se na razpis prijavijo tudi z namenom nadaljnje prodaje odločbe, ki bi jo dobili, a se jim to ne izplača. Po besedah Igorja Brleka iz študentskih domov Ljubljana zavod na podlagi domskega reda izvaja redne preglede identitete študentov v domu. "Ko odkrijemo zlorabo, študent, ki je prodal odločbo, za vedno izgubi pravico do subvencioniranega bivanja," je še poudaril.

V Ljubljani se cene domov glede na starost in vrsto sobe gibljejo med 40 in 130 evri

V okviru univerze v Ljubljani so v javnih domovih na voljo skupaj 7604 ležišča, od tega je predvidenih 2709 mest za sprejem in 4895 mest za podaljšanje bivanja.

Povprečna subvencionirana cena v javnih študentskih domovih v Ljubljani se giblje od 43 evrov za dvoposteljno sobo pa do 127 evrov za enoposteljno sobo ali sobo v tihem domu. Poleg naštetega na ceno vpliva tudi datum gradnje doma in novost opreme v njem. Najcenejši je Akademski kolegij, ki je letos star že 81 let. Domovi se sicer nahajajo v Rožni dolini, za Bežigradom, v Mestnem logu, v centru in v Šiški.

Vsi imajo za študenta predvideno ležišče, omaro, pisalno mizo ter skupno manjšo kuhinjo in kopalnico. Nekateri domovi imajo na voljo tudi pralnico, fitnes in kolesarnico.

Cene domov v Mariboru nekoliko višje, v povprečju domovi obnovljeni s kasnejšim datumom kot v Ljubljani

V mariborskem visokošolskem središču za bivanje v domovih razpisujejo 2645 ležišč, od tega 1028 za sprejem in 1617 mest za podaljšanje bivanja. Cene sob v javnih domovih se gibljejo od 74 evrov do 183 evrov za dvoposteljno sobo in od 77 evrov do 163 evrov za enoposteljno sobo. Dražji so apartmaji z lastno kopalnico in kuhinjo, je razvidno iz cenika na spletni strani študentskih domov v Mariboru.

Večina domov je bila obnovljena po letu 2004, najnovejši dom 14 v naselju Qudaro pa je bil zgrajen leta 2011. Sobe študentskih domov so opremljene s širokopasovno internetno povezavo in priključkom za kabelsko televizijo, študentje pa lahko za 10 evrov mesečno najamejo tudi parkirišče. Za športno aktivne stanovalce so v vsakem naselju urejen fitnes center ter zunanja igrišča, na voljo pa je tudi fitnes na prostem na Gosposvetski, je še zapisano na spletni strani študentskih domov v Mariboru.

Na Primorskem nekoliko manjša prostorska stiska ob ureditvi doma na Prisojah

Na Primorskem so razpisane kapacitete v Kopru, Izoli, Portorožu in Novi Gorici. Skupaj je na voljo 1272 prostih mest, od tega 672 v študentskih domovih. Cene bivanja v Koprskem in Portoroškem študentskem domu se gibljejo okoli 100 evrov, piše na podstrani Univerze na Primorskem. V preteklih letih sta bila študentom na voljo le dva javna študentska domova, eden v Kopru in drugi v Portorožu, lani pa je Univerza na Primorskem kupila še nekdanji motel v Prisojah in ga preuredila v študentski dom, v njem je lahko nastanjenih 160 študentov.

Univerza na Primorskem prejme na leto okoli 1300 vlog novih študentov in študentov, ki podaljšujejo bivanje. Zato so dodatne lastne zmogljivosti univerze nujne, da študentje niso prepuščeni trgu zasebnih najemniških sob, so ob odprtju doma v Prisojah še povedali na univerzi.