c S

Civilna iniciativa Združeni starši politiki ponuja pomoč pri iskanju rešitve za financiranje zasebnega šolstva

19.07.2019 07:15 Ljubljana, 18. julija (STA) - V civilni iniciativi Združeni starši menijo, da današnja zavrnitev novele zakona o financiranju šolstva odpira novo priložnost za skupno iskanje ustrezne rešitve za uresničitev ustavne odločbe. Pri tem politiki ponujajo roko in napovedujejo, da se bodo aktivno vključili v proces iskanja ustreznih rešitev.

Napovedali so, da bodo v prihodnjih dneh povabili poslance na obisk v zasebne šole in vrtce. "Želimo namreč, da bi od blizu spoznali materijo, o kateri bodo imeli možnost, privilegij in odgovornost odločati v prihodnosti," so zapisali.

Nov izziv pa vidijo tudi v noveli zakona o vrtcih. Prizadevali si bodo, "da bi nedržavne in državne šole ter vrtci v javni mreži tudi v prihodnje omogočali kakovostno izobrazbo vsem državljanom".

"Upamo, da bodo parlamentarne počitnice umirile strasti in omogočile pogovore brez ideološkega naboja," so še sporočili.

Novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja so v današnjem ponovnem glasovanju, ki ga je zahteval državni svet, podprli v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so bili proti.

Po noveli bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne več. Z novelo naj bi po napovedih ministrstva za izobraževanje uresničili ustavno odločbo iz leta 2014, vendar pa so bila mnenja o tem različna.