c S

DZ danes o spremembah financiranja zasebnih osnovnih šol

10.07.2019 10:46 DZ bo danes odločal o spremembah financiranja zasebnih osnovnih šol. Po predlogu ministrstva za izobraževanje bi država po novem obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala. Podpora predlogu je zaradi opozoril o možni neustavnosti negotova.

Po prepričanju ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predlagana sprememba financiranja zasebnih osnovnih šol, ki jo prinaša predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, primerno uresničuje odločbo ustavnega sodišča, saj da je slednje leta 2014 odločilo, da mora država financirati le obvezni del javnega programa.

Na drugi strani zasebne šole menijo, da ustavna odločba državi nalaga, da mora 100-odstotno financirati celoten javen program. Opozarjajo tudi, da jim bo predlog, če bo sprejet, poslabšal položaj, saj jim bo financiranje z zdajšnjih 85 odstotkov zmanjšal na okoli 65 odstotkov.

Da bi bila lahko novela ustavno sporna, sta opozorili tako služba vlade za zakonodajo kot zakonodajno-pravna služba DZ, pa tudi predsednik republike Borut Pahor. Slednji je namreč po srečanju s predstavniki zasebnih šol sporočil, da obstaja tveganje, da bi ustavno sodišče predlagane spremembe ocenilo kot neustavne.

Ravno zaradi teh opozoril so v SMC napovedali, da predloga novele ne bodo podprli, medtem ko ji podporo napovedujejo v LMŠ, SD, DeSUS in SAB. A v omenjenih poslanskih skupinah imajo skupno le 33 glasov, tako da bo podpora predlogu odvisna tudi od Levice. V slednji zakona v prvem branju niso podprli, a mu, kot so dejali takrat, vrat niso povsem zaprli. V SDS in NSi bodo glasovali proti, v SNS bodo odločitev razkrili danes.

Premier Marjan Šarec je sicer v torek izrazil obžalovanje, da poslanskim skupinam ni uspelo doseči kompromisa o financiranju zasebnih šol ter izrazil pričakovanje, da bo rešitev v primeru, da bo sprejeta, deležna nove ustavne presoje.

Ljubljana, 10. julija (STA)
Foto: STA