EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.7.2019

Ministrstvo: Izvajanje študijskih programov v tujem jeziku velja že v sedanjem zakonu o visokem šolstvu

Ljubljana, 01. julija (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnjujejo, da je dikcija v 8. členu predlagane novele zakona o visokem šolstvu glede izvajanja programa v tujem jeziku na univerzah, ki jo problematizirata Boris A. Novak in Dean Komel, povsem enaka dikciji v sedaj veljavnem zakonu o visokem šolstvu.

Besedilo 8. člena predlagane novele zakona o visokem šolstvu pravi, da visokošolski zavodi lahko v tujem jeziku izvajajo študijske programe, če se ti programi vzporedno izvajajo tudi v slovenskem jeziku. To pa je po navedbah ministrstva povsem enako dikciji v sedanjem zakonu.

Delovna skupina, ki pripravlja predlog novele zakona o visokem šolstvu, je na zadnji seji sicer obravnavala tudi predlog 8. člena zakona. "Dogovorjeno je bilo, da je učni jezik na slovenskih visokošolskih zavodih slovenski. Visokošolski zavodi lahko v tujem jeziku izvajajo tudi študijske programe, če se ti programi vzporedno izvajajo tudi v slovenskem jeziku," so za STA navedli na ministrstvu.

Tako se ta alineja po zapisu ministrstva bistveno ne razlikuje od obstoječe alineje, ki določa, da se lahko v tujem jeziku izvajajo "študijski programi, če se ti programi na visokošolskem zavodu izvajajo tudi v slovenskem jeziku".

Predlog visokošolskega zakona bo šel v nadaljnjo obravnavo po uskladitvi na delovni skupini predvidoma konec septembra, so navedli. Kot so poudarili, je dogovorjeno tudi, da se bo ministrstvo v vmesnem času uskladilo z različnimi deležniki, tudi s predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Prav tako se, "v skrbi za slovenski jezik", usklajujejo tudi z ministrstvom za kulturo, so še dodali na ministrstvu.

Visokošolska učitelja Boris A. Novak in Dean Komel sta v petek v protestnem pismu vladi in drugim državnim ustanovam opozorila na po njunem mnenju sporno uvajanje angleščine kot učnega jezika na slovenske univerze v predlogu novele zakona o visokem šolstvu. Zanima ju, zakaj bi podvajali pouk še v tujem jeziku in zakaj bi ga financirali iz proračuna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar