c S

Usposabljanje zaključuje prva generacija mestnih menedžerjev

07.06.2019 20:03 Ljubljana, 07. junija (STA) - Javna agencija Spirit Slovenija, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Fakulteta Doba so razvili prvi izobraževalni program v Sloveniji za mestne menedžerje. Prva generacija slušateljev bo prihodnji teden prejela certifikate za uspešno zaključeno usposabljanje.

Program je pripravljen po vzoru podobnih izobraževalnih programov in usposabljanj za mestne menedžerje v različnih evropskih mestih, v katerih se zavedajo težav izumiranja mestnih središč, so sporočili iz Spirita. Običajno jih izvajajo združenja za upravljanje mestnih središč, gre pa za krajše in intenzivne programe.

Tudi v slovenskem izobraževalnem programu za mestne menedžerje so se osredotočili na najpomembnejše kompetence in jih združili v intenziven program, prilagojen slovenskim razmeram, so poudarili. Prvega izobraževanja se je udeležilo 25 slušateljev iz celotne Slovenije.

Mestni menedžerji so ljudje, ki bdijo nad upravljanjem mestnih središč. "Mestni menedžer mora biti sposoben odločanja v nepredvidljivih okoliščinah, skrbeti mora za spodbudno podporno okolje mestnega središča. Sposoben je celovitega in strateškega razmišljanja, da skupaj s prebivalci najde edinstvene razvojne priložnosti mestnega središča glede na zgodovinske, kulturne in naravne danosti," navajajo na spletnih straneh Spirita.

Obvladati mora vodenje interdisciplinarnih ekip strokovnjakov s področij upravljanja mestnih središč z namenom vodenja kompleksnih projektov, ki omogočajo uresničevanje idej za trajnostni razvoj mestnega središča in njihovo trženje.

"Odlična komunikacija z vsemi deležniki, sklepanje partnerstev, usklajevanje interesov, mreženje, sposobnost pogajanja in iskanje finančnih virov so pri njegovem delu bistveni. Za doseganje trajnosti in učinkovitosti mora znati koristiti prednosti informacijsko-komunikacijske tehnologije in tehnološkega razvoja, jih integrirati v svoje delovanje in delovanje mestnega središča," so še dodali.

Izobraževalni program je sicer namenjen vsem mestnim menedžerjem, vsem osebam na občinah, ki so odgovorne za upravljanje mestnih središč, ter osebam iz institucij, ki z občino sodelujejo pri upravljanju mestnih središč. Poteka v obliki dela v virtualnem prostoru, srečanj v obliki delavnice in ogledom dobrih praks različnih mest. Sofinancira ga gospodarsko ministrstvo.