c S

Na Fakulteti za arhitekturo zaključna razstava študentskih del

06.06.2019 08:26 Ljubljana, 06. junija (STA) - Na Fakulteti za arhitekturo bodo ob 18. uri odprli tradicionalno razstavo študentskih del ob zaključku študijskega leta. Naslovili so jo Od hiše do mesta, na njej pa bo predstavljenih okoli 1000 študentskih del iz študijskega leta 2018/2019 - zanimivi projekti in rešitve, ki se dotikajo aktualnih problematik mest in krajev.

Na fakulteti tradicija razstavljanja rezultatov študentskega dela živi že več desetletij, pred sedmimi leti pa so se, kot so pojasnili za STA, odločili, da vse zaključne razstave seminarskih skupin organizirajo na isti dan. S tem zaključna razstava vseh študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani v prvem tednu junija postaja ključen dogodek, na katerem se fakulteta predstavi strokovni javnosti.

Mentorji projekte izbirajo večinoma na osnovi lastnih zanimanj - teme, ki jih zanimajo, kjer vidijo težave v prostoru, kako bi lahko (že) zamujene priložnosti snovali drugače. Veliko idej za projekte pa prihaja tudi od zunaj, s strani lokalnih skupnosti, gospodarstva in ministrstev. Na tak način fakulteta ohranja aktiven stik z okoljem, nastopa družbeno odgovorno in razširja področja delovanja arhitekturne in urbanistične stroke, so zapisali.

Z naslovom letošnje razstave Od hiše do mesta so želeli opozoriti na aktualno nepovezanost urbanističnega in arhitekturnega načrtovanja v praksi. Menijo namreč, da je potrebno najbolj občutljive posege v prostor razumeti hkrati kot hiše in kot del mesta. Takšnega pristopa učijo tudi študente, saj se vse načrtovane "hiše" nahajajo v konkretnih mestnih prostorih in jih s tem sooblikujejo.

Skupina študentov bo predstavila svojo vizijo ljubljanskega mestnega središča - kaj sami pogrešajo v mestu. Izhajali so iz tega, da se v središču gradijo zgolj luksuzna stanovanja, ekskluzivne trgovine in podobno, ponudba tradicionalnih uslug, obrti, trgovin, gostinskih in kulturnih programov pa izginja ali se seli na mestni rob. Mesto na ta način izgublja prijaznost, identiteto in avtentičnost, zato so študenti oblikovali predlog za postavitev novega objekta s programom, ki ga v mestu pogrešajo.

Druga skupina študentov je oblikovala predlog kampusa socialnih veščin na lokaciji Livada v Ljubljani. Program kampusa naj bi segal od posebnih družbenih skupin do študentov. V sklopu kampusa so si zamislili objekte, kot so sirotišnica, center slepih, gluhih, otrok z Downovim sindromom, center odvajanja od drog in študentski domovi.

Skupina študentov je razvijala različne scenarije regeneracije območja na sotočju Ljubljanice in Malega Grabna, ki bi meščanom ponudili pestro in z naravo povezano bivanje ter preživljanje prostega časa. Med drugim so si zamislili učni park z mestno različico "šole v naravi", ribiško hišo ter centrom za terapijo z domačimi živalmi, hkrati so razmišljali o gradnji z materiali naravnega izvora.

Spet drugi pa so se ukvarjali s problemom praznih stavb in njihovim oživljanjem. Predstavili bodo ideje, kako oživiti denimo Grubarjevo palačo v Ljubljani, Roško kasarno, podmostje Tromostovja, industrijski objekt hidroelektrarne Fužine in podobno.

Na razstavi bodo med drugim predstavljeni tudi predlogi razvoja občine Krško, kako prenoviti Gradnikovo domačijo v Brdih, kako ponovno oživiti določena mestna območja Maribora, kako umeščati sodobne arhitekturne intervencije v ruralno okolje na primeru Mokronoga in vizija razvoja Bleda. Predstavljen pa bo tudi projekt izgradnje Izobraževalno - kariernega središča v Gambiji v Afriki.

Razstava bo na ogled do 21. junija.