c S

Slovenski Pen in Slovenska matica podpirata skrb za slovenski jezik

03.06.2019 14:51 Ljubljana, 03. junija (STA) - Člani Slovenskega centra Pen ter Slovenske matice so sporočili, da podpirajo protestno izjavo o zanemarjanju ustavno in zakonsko določene skrbi za slovenski jezik, ki so jo iz Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) naslovili na vlado. K aktivnem angažmaju pri skrbi za slovenščino na vseh področjih življenja so v SAZU pozvali tudi javnost.

Pri Slovenski matici s podporo protestni izjavi, naslovljeni Kako je mogoče?, nadaljuje tradicijo prizadevanj za uveljavljanje slovenščine v vseh porah javnega življenja, čemur je, kot so sporočili, zvesta od ustanovitve pred 155 leti.

"Pridružujemo se zahtevi, da morajo biti v slovenščino kot uradni jezik na naših tleh prevedeni vsi dokumenti, tudi digitalne aplikacije, v javni rabi. Pozivamo inšpekcijske službe, da zoper nezakonito rabo tujih jezikov nemudoma ukrepajo, državne organe pa, da z ustreznimi ukrepi poskrbijo za zaščito slovenščine pred vdori drugih jezikov v javno komuniciranje," so zapisali v sporočilu za javnost. Pri Slovenskem Pen so medtem medijem sporočili, da "protestno pismo popolnoma podpirajo".

Kar 28 članic in članov V. razreda za umetnosti ter II. razreda za filološke in literarne vede SAZU je minuli teden v protestni izjavi spomnilo, da je bila prav nevarnost, ki je grozila slovenskemu jeziku, temeljna motivacija za razglasitev samostojnosti Republike Slovenije. "Zato je toliko bolj osupljivo in nesprejemljivo nespoštovanje ustavne in zakonske vloge slovenščine v javnem, izobraževalnem in znanstvenem življenju," je poudarjeno v izjavi.

Da je situacija skrb vzbujajoča, so na SAZU ilustrirali z nekaj primeri. Med drugim, da je jezikovna krajina na Slovenskem onesnažena z nepreglednim številom angleških napisov ter da operacijska sistema multinacionalke Apple, ki sta se uveljavila tudi na slovenskem trgu, ne podpirata slovenščine. Prav tako se akademiki v izjavi sprašujejo, kako je mogoče, da uprave slovenskih univerz s podporo velikega dela naravoslovcev in dela družboslovcev vztrajno poskušajo uveljaviti angleščino kot učni jezik ter kako je mogoče, da predlog novega Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti prinaša šokantno poslabšanje položaja slovenščine?

Člani SAZU so ob tem podprli tudi izjave Komisije za slovenski jezik v javnosti pri SAZU. Ta je na novinarski konferenci konec marca predstavila svoja prizadevanja za ohranitev in razvoj slovenskega jezika in dokumente, ki jih je v ta namen sprejela. Trden namen komisije je doseči za slovenščino ugodnejšo klimo.