c S

Slovenski predstavniki uspešni na olimpijskih igrah mladih znanstvenikov

24.05.2019 13:31 Ljubljana/Phoenix, 24. maja (STA) - Slovenski predstavniki na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike v Phoenixu, so osvojili tretjo nagrado v kategoriji fizika in astronomija ter štipendiji za študij računalništva na ruski univerzi.

Kot so zapisali v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije, je Natan Dominko Kobilica z ljubljanske gimnazije Bežigrad s projektom Lasersko pospeševanje snovi zasedel tretje mesto v kategoriji fizika in astronomija, kar mu je prineslo nagrado v višini 1000 ameriških dolarjev.

Druga dva slovenska predstavnika, Urban Mežnar in Vid Smole z Vegove Ljubljana, pa sta si s projektom Nedokumentirani ukazi v mikroprocesorjih prislužila štipendijo za univerzitetni študij računalništva na Univerze Innopolis v ruskem Kazanu, so še zapisali v zvezi.

Sicer je na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike sodelovalo več kot 1800 mladih znanstvenikov, ki so bili izbrani na 423 povezanih sejmih v več kot 80 državah in regijah. V Sloveniji je nacionalno tekmovanje organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Tekmovanje Intel ISEF, ki velja za olimpijske igre znanstvenih talentov, že od leta 1950 organizira Društvo za znanost in javnost.