c S

Na Kemijskem inštitutu o genetiki in prihodnosti personalizirane medicine

23.05.2019 15:30 Ljubljana, 23. maja (STA) - Na današnji okrogli mizi Kemijskega inštituta z naslovom Moč genetike in prihodnost personalizirane medicine so udeleženci spregovorili o koristih, ki jih prinaša za diagnostiko, preventivo in zdravljenje, prav tako pa izzivih in vprašanjih, ki se ob tem porajajo.

Po besedah Kemijskega inštituta personalizirana medicina temelji na dejstvu, da ne obstaja eno in edino zdravilo, ki enako učinkuje pri vseh bolnikih. Personaliziran pristop namreč upošteva razlike v genetskih dejavnikih, molekularnih podatkih, okolju in življenjskem slogu bolnika.

Po besedah Vite Dolžan, vodje laboratorija za farmakogenetiko na Inštitutu za biokemijo ljubljanske medicinske fakultete, si je personalizirana medicina na nek način, skozi molekularno medicino, že utrla pot v klinično prakso oziroma uporabo, še najbolj na področju onkologije.

Vendar obstaja težava, tarčna zdravila, ki ciljajo točno določene molekule, namreč delujejo na zelo ozko skupino bolnikov, hkrati pa bi potrebovali več raziskav, da bi razširili nabor okvar, ki se jih zdravi na takšen način.

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta Roman Jerala nasploh pogreša več pobud za tako imenovane "blue skies" raziskave, kjer takojšnji učinek oziroma aplikacija ni razpoznavna, omogočajo pa nadaljnji razvoj področja in v prihodnosti tudi aplikativne.

"Če ne bomo vlagali v bazične raziskave, se bomo zgolj vrteli okoli že znanega," je še poudaril.

S tem se je strinjal tudi strokovni direktor Pediatrične klinike Janez Jazbec, a je poudaril, da "je treba čim bolj približati bazično in aplikativno znanost, da bomo skupaj identificirali tiste težave, ki so aktualne na naši strani in zanimive za raziskovalce".

Naslednja težava, s katero se po Jeralovem mnenju trenutno še spopada personalizirana medicina, ki sicer niti ni več tako oddaljena, je tako visoka cena, da "je ne more prenesti skoraj noben zdravstveni sistem".

Vendar Jerala pričakuje, da se bo s časom cena znižala, čeprav je povsem razumljivo, da je cena personaliziranega zdravljenja višja od normalnega, saj je takšno zdravljenje prilagojeno posamezniku.

Jazbec pa je dodal, da se poleg trenutne "nedostopnosti" takšnega zdravljenja kaže še ena težava, ki jo je treba nasloviti: kako zdraviti in obvladovati stranske učinke takšnega zdravljenja, saj zaenkrat še ni dovolj podatkov zaradi omejenega števila bolnikov, ki se jih zdravi z novimi metodami.