c S

Klavdija Kutnar edina kandidatka za rektorico Univerze na Primorskem

29.04.2019 14:58 Koper, 29. aprila (STA) - Volilna komisija za izvedbo rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem je na današnji seji pregledala pravočasno prispele popolne vloge kandidatur za rektorja in potrdila listo kandidatov. Na naslov UP je prispela le kandidatura dekanje FAMNIT Klavdije Kutnar, ki bo tako prihodnji mesec bržkone izvoljena za novo rektorico primorske univerze.

Kutnarjevo so predlagale tri članice univerze, in sicer Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT), Pedagoške fakultete in Inštituta Andrej Marušič, njeno kandidaturo pa so podprli tudi senati Fakultete za humanistične študije, Fakultete za turistične študije in Fakultete za vede o zdravju, so sporočili z Univerze na Primorskem (UP).

Skladno z rokovnikom bodo lahko upravičeni volivci oddali svoj glas že na predčasnih volitvah 20. maja oz. na rednih volitvah 23. maja.

Kutnarjeva je po izobrazbi matematičarka, rojena leta 1980 v Ljubljani, kjer je leta 2003 diplomirala na Univerzi v Ljubljani, pet let pozneje pa doktorirala na Univerzi na Primorskem. Leta 2010 je prejela Fulbrightovo štipendijo za podoktorsko raziskovalno sodelovanje na Ohio State University v ZDA. Od leta 2003 je zaposlena na UP, so zapisali na univerzi.

Leta 2018 je bila na UP izvoljena v naziv redne profesorice. Od leta 2010 je predstojnica oddelka za matematiko na Inštitutu Andrej Marušič (IAM), od 2012 je dekanja FAMNIT in od 2015 pomočnica direktorja IAM za področje znanstveno-raziskovalnega dela.

Raziskovalno se Klavdija Kutnar ukvarja z algebraično teorijo grafov. Posebej velja izpostaviti njen doprinos pri raziskovanju strukturnih lastnostih posebnih družin simetričnih grafov in še posebej njeno vlogo pri reševanju odprtega problema o obstoju hamiltonskih poti in ciklov v točkovno tranzitivnih in Cayleyevih grafih z izvirno metodo vložitve grafov na ploskve.

V letu 2017 je bila Kutnarjeva imenovana v delovno skupino za podporo projektu Ekspertno svetovanje o financiranju visokega šolstva v Sloveniji. Od leta 2018 je članica Odbora R za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno raziskovalni dejavnosti. V letošnjem letu je postala predsednica sveta za visoko šolstvo.

Kutnarjeva bo tako nasledila dosedanjega rektorja Dragana Marušiča, ki se mu bo jeseni iztekel drugi štiriletni mandat.