c S

Rektorska konferenca za čim prejšnji dvig plačila raziskovalnega dela

27.04.2019 07:09 Nova Gorica/Vipava, 26. aprila (STA) - Rektorska konferenca je razpravljala o zahtevi za dvig plačila raziskovalnega dela glede na spremembe plačne zakonodaje. Vlado in agencijo za raziskovalno dejavnost so pozvali, da se začnejo čim prej ukvarjati s to problematiko. "Ena varianta je verjetno preko agencije in vrednosti cene ure," je dejal predsednik konference Danilo Zavrtanik.

Po Zavrtanikovih besedah so na današnji seji med drugim obravnavali nadaljnje financiranje kariernih centrov in centrov za podporo poučevanju. ki ga delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Rektorji so po njegovih besedah ugotovili, da so karierni centri izjemnega pomena tako za univerze kot za študente. Ker se financiranje za obdobje 2015-2020 končuje, so pozvali vlado, da bi se projekt kariernih centrov financiral še za eno obdobje in da bi v tem obdobju poiskali rešitev za sistemsko financiranje teh centrov, je pojasnil Zavrtanik, sicer tudi rektor novogoriške univerze.

Na današnji seji so se rektorji med drugim dotaknili tudi problema 15-odstotnega državnega sofinanciranja evropskih projektov čezmejnega sodelovanja, ki so znani tudi pod imenom Interreg. V prejšnji finančni perspektivi je ta 15-odstotni delež plačevala država, ki se je zdaj odločila, da tega ne bo več sofinancirala in to financiranje pada na raziskovalne institucije, je pojasnil Zavrtanik.

"Rektorji predlagamo, da teh 15 odstotkov znova sofinancira država, ker nas to postavlja v neenakopraven položaj z našimi partnerji v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem, kjer ta delež sofinancirajo," je poudaril in dodal, da vsi delajo na istih projektih, a so v omenjenih državah več plačani kot v Sloveniji.

"To se nam ne zdi primerno, tudi iz tega razloga, ker je število projektov upadlo, saj zmanjkuje denarja za sofinanciranje in projektov na čezmejnih programih na razpisih ne prijavljamo več. To pa je velika škoda za državo, ker evropski denar ne bo počrpan," je opozoril Zavrtanik.

Sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj za čezmejne projekte namreč dodeljujejo preko javnih razpisov. Stopnja sofinanciranja iz sredstev sklada je največ 85 odstotkov upravičenih stroškov.