c S

Gradnja prostorov šolskega centra Slovenj Gradec v teku

08.04.2019 07:30 Slovenj Gradec, 07. aprila (STA) - Trenutno največja gradbena naložba na področju srednješolskega izobraževanja v Sloveniji, gradnja novih oz. dodatnih prostorov Šolskega centra Slovenj Gradec, je v polnem teku. Izbrani izvajalec, družba Strabag, je z deli začel lansko jesen, trenutno poteka začetek gradnje telovadnice in lesarskih delavnic. Kmalu naj bi objavili razpis za opremo.

Naložba je v celoti ocenjena na 11,6 milijona evrov, financira jo šolsko ministrstvo, trenutno pa poteka prva od dveh faz naložbe. Temeljni kamen zanjo so položili že maja lani, a se je nato zaradi zapletov, povezanih z razpisom za izbor izvajalca gradbenih in obrtniški del, gradnja začela lani v jeseni.

"Trenutno potekajo končna dela pri izgradnji pilotne stene, ko bo ta zaključena, se bo začela gradnja stavbe lesarskih delavnic in telovadnice," je za STA povedala direktorica Šolskega centra Slovenj Gradec Gabrijela Kotnik. Stavba bo zgrajena pod obstoječimi prostori šolskega centra, hkrati se trenutno že izvajajo dela za ureditev potoka Homšnica. V drugi fazi naložbe bodo na drugi strani potoka zgradili novo stavbo šolskega centra, je dodala Kotnikova.

Šolski center, ki vodi naložbo, bo kmalu objavil razpis za opremo za lesarske delavnice in telovadnico, ki bi jih, če bo šlo vse po načrtih, lahko začeli uporabljati v jeseni 2020.

Pred začetkom poletja je predvidena tudi objava razpisa za izbor gradbenega izvajalca za drugo fazo naložbe, to je za gradnjo stavbe šole, ki bi se lahko začela graditi v jeseni. V trinadstropni stavbi bodo specializirane učilnice za izobraževanje o zdravstvu, gastronomiji in turizmu ter lesarstvu.

Do leta 2022, ko naj bi z gradnjami zaključili, bo šolski center v vseh novih objektih pridobil več kot 8400 kvadratnih metrov bruto novih površin.

S tem bo slovenjgraški šolski center, kjer se v tem šolskem letu šola 1035 dijakov v 17 programih, uredil pereče prostorske težave, saj pouk zdaj izvaja na petih, deloma tudi najetih lokacijah po Slovenj Gradcu.

Glede prihodnjega vpisa je Kotnikova optimistična, saj se v prihodnjih treh letih glede na podatke povečuje število devetošolcev.