c S

Na neformalnem srečanju ministrov za konkurenčnost o programu Obzorje Evropa

04.04.2019 07:13 Bukarešta, 03. aprila (STA) - V Bukarešti je bilo danes neformalno srečanje ministrov za konkurenčnost oz. raziskave, ki sta se ga udeležila tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer in generalni direktor direktorata za znanost Tomaž Boh. Udeleženci so med drugim obravnavali vzpostavitev krovnega programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa.

V zvezi s programom Obzorje Evropa so se države članice od junija lani pogajale tako o njegovi krovni uredbi, ki vzpostavlja okvir in pravila za sodelovanje v tem programu, kot tudi o njegovem posebnem programu, ki določa vsebinske prioritete. Ministri, pristojni za raziskave, so v procesu obravnave sprejeli nekaj odločitev, ki pomembno dopolnjujejo predlog Evropske komisije. Odprtih pa je še kar nekaj vprašanj v zakonodajnih aktih, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Slovenija po njihovih navedbah ves čas izraža pripravljenost na kompromise. Hkrati podpira čim prejšnje oblikovanje sestav programskega odbora v senci, odborov za misije in odbora Evropskega inovacijskega centra, za katerega bo nacionalne strokovnjake pozvala, da se javijo na pozive za njihovo imenovanje, ko bodo ti objavljeni.

Štromajer je poudaril pomen čimprejšnjega začetka priprav na izvajanje programa v tesnem sodelovanju med državami članicami in Evropsko komisijo. Posebej je poudaril, da rezultat pogajalskega procesa ustrezno naslavlja ključni izziv, ki ga Slovenija vidi v zaprtih omrežjih sodelovanja ter nezadovoljivim sodelovanjem med državami EU 13 in EU 15.

Okvirni program EU za raziskave in inovacije podpira skupna prizadevanja držav članic na različnih raziskovalnih področjih in tudi območjih. Po vzoru sodelovanja EU v skupnem raziskovalnem programu več držav članic za raziskovanje Baltskega morja je bilo v obdobju programa Obzorje 2020 oblikovano regionalno javno-javno partnerstvo na območju Sredozemlja PRIMA, ki naslavlja raziskovalne in inovacijske izzive na področjih hrane in vode ter pri tem povezuje severne in južne sredozemske države.

V tem kontekstu se raziskovalno povezujejo tudi države okoli Črnega morja. Temu povezovanju namerava romunsko predsedstvo EU dati poseben pečat, in sicer s konferenco predsedstva o strateškem raziskovalnem načrtu na področju raziskav Črnega morja. O tem so razpravljali tudi udeleženci tokratnega neformalnega sestanka.

Štromajer je v zvezi s tem dejal, da Slovenija načeloma podpira znanstveno, finančno in administrativno povezovanje na področju raziskav in inovacij ter bo z zanimanjem spremljala tovrstne aktivnosti na območju Črnega morja. Na podlagi izkušenj v partnerstvu PRIMA - poleg pozitivnih učinkov raziskav in inovacij za družbo, gospodarstvo in okolje - Slovenija vidi tudi pomemben doprinos tovrstnega povezovanja za znanstveno diplomacijo in sožitje med narodi.