c S

Znanstveniki z novo tehniko v podrobnejše opazovanje eksoplanetov

27.03.2019 13:14 München, 27. marca (STA) - Znanstveniki Evropskega južnega observatorija (Eso) so prvič uporabili tehniko združitve manjših teleskopov, ki omogoča desetkrat podrobnejše opazovanje eksoplanetov, kot je bilo možno doslej. Kot so sporočili iz observatorija, bi lahko s t. i. tehniko optične interferometrije preučili še lastnosti številnih drugih eksoplanetov.

Instrument Gravity je uporabil štiri teleskope Esovega Zelo velikega teleskopa, ki so skupaj delovali kot en večji teleskop. Gre za uporabo tehnike optične interferometrije, ki z zelo visoko ločljivostjo in občutljivostjo omogoča desetkrat podrobnejše opazovanje planetov zunaj našega Osončja kot doslej.

Tehniko so pri opazovanju eksoplaneta HR8799e uporabili prvič, s čimer so razkrili sestavo njegove atmosfere. "Naša analiza je pokazala, da ima HR8799e atmosfero z veliko več ogljikovega monoksida kot metana," je povedal vodja raziskovalcev Sylvestre Lacour. "Ta presenetljiv rezultat lahko najbolje pojasnimo z visokimi vertikalnimi vetrovi v atmosferi, ki ogljikovemu monoksidu preprečujejo, da bi reagiral z vodikom in tvoril metan," je pojasnil.

Ugotovili so, da so v atmosferi tudi oblaki železovih in silikatnih spojin. Ob upoštevanju presežkov ogljikovega monoksida to pomeni, da je v atmosferi obsežna in huda nevihta, so zapisali na spletni strani Esa. Rezultate so predstavili v znanstveni reviji Astronomy and Astrophysics by the Gravity Collaboration.

HR8799e je svet, kot ga ni nikjer drugje v našem Osončju, so poudarili. Je precej bolj masiven in mlajši od vseh drugih planetov, ki krožijo okoli Sonca. Pri starosti "zgolj" 30 milijonov let znanstvenikom omogoča raziskovanje nastajanja planetov in planetarnih sistemov. Sicer je popolnoma neprimeren za življenje, saj tam temperatura zaradi preostanka energije, sproščene ob njegovem nastanku, in močnega učinka tople grede naraste do okoli 1000 stopinj Celzija.

Odkrili so ga sicer leta 2010. Kroži okoli zvezde HR8799, ki leži 129 svetlobnih let od Zemlje v ozvezdju Pegaza, so še navedli na observatoriju.