c S

Na filozofski fakulteti odkrili kip nekdanjemu dekanu Nahtigalu

26.03.2019 07:09 Ljubljana, 25. marca (STA) - Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani so danes odkrili doprsni kip prvega dekana fakultete Rajka Nahtigala ter predstavili skoraj sto dogodkov, ki jih pripravljajo ob praznovanju stoletnice fakultete. Na fakulteti so sicer pred kratkim podelili že 35.000 diplomo.

Univerza v Ljubljani in filozofska fakulteta kot ena izmed njenih ustanovnih članic letos praznuje stoletnico obstoja. Ob tem jubileju bodo pripravili skoraj sto dogodkov, med njimi so izpostavili večje prireditve, s katerimi odpirajo vrata širši javnosti.

Prvi takšen dogodek bo ciklus javnih predavanj z naslovom Govori FF, ki se začenja 1. aprila. V maju pa prirejajo jubilejni, že deseti sejem akademske knjige Liber.ac, Odprta znanost in univerzitetno založništvo, ki bo prav tako eden izmed osrednjih fakultetnih in univerzitetnih dogodkov ob praznovanju stoletnice.

Stoletnica fakultete je sicer po besedah dekana fakultete Romana Kuharja zagotovo tudi čas za refleksijo o vlogi in pomenu humanistike in družboslovja v 21. stoletju. Humanistika namreč v sebi namreč nosi potencial senzibilizacije za družbeno pravičnost in enakost. "In če tega tehnično napredna družba 21. stoletja ne bo imela, potem to vodi v družbo totalitarizma," so Kuharjeve besede povzeli v sporočilu za javnost.

Ob današnjem dogodku so odkrili doprsni kip Rajka Nahtigala, ki je bil leta 1919 eden izmed prvih štirih profesorjev na fakulteti in je postal njen prvi dekan. Dekansko mesto je ponovno zasedel v študijskem letu 1934/35. Takrat je prejel tudi Prešernovo nagrado za znanstveno delo.

Ljubljanska univerza je bila ustanovljena leta 1919 s petimi ustanovnimi članicami. Ker je 3. decembra 1919 prvo predavanje potekalo v slovenskem jeziku, se ta datum šteje za uradni začetek delovanja univerze. Prvi doktorski naziv je bil podeljen Ani Mayer leta 1920.

Filozofska fakulteta je v prvem letu svojega delovanja imela 246 študentov, zdaj pa vsako leto na njej študira več kot 5000 študentov.