c S

Za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere osem milijonov evrov

01.03.2019 10:31 Ljubljana, 01. marca (STA) - Na javni razpis za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere, ki ga je ministrstvo za izobraževanje objavilo julija in ga večji del financira EU, je prispelo 85 vlog. Med njimi je posebna komisija za sofinanciranje izbrala 47 projektov, za katere bo skupaj namenjeno nekaj več kot osem milijonov evrov, so sporočili z ministrstva.

Od 47 izbranih projektov, od katerih bo vsak financiran do višine 171.684 evrov, jih bo 28 potekalo v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija, 19 pa v kohezijski regiji Zahodna Slovenija.

Večino sofinanciranih projektov bodo izvajali v okviru Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru.

Namen razpisa je vzpostaviti boljšo povezavo med raziskovalci in podjetji, v kateri bo povezovalni člen raziskovalec na začetku kariere. Razpis predstavlja vzvod za večjo povezanost in sodelovanje med raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom ter posledično spodbuja povečevanje vlaganj zasebnega sektorja v raziskave, razvoj in inovacije, so navedli na ministrstvu.

Pri sofinanciranju projektov bodo posebno pozornost namenili brezposelnim raziskovalcem, ki bodo za potrebe izvajanja raziskovalnega projekta prišli v Slovenijo z že pridobljenimi referencami v tujini. S tako pridobljenim znanjem in izkušnjami bi namreč lahko pomembno vplivali na raziskovalne, razvojne in inovativne aktivnosti raziskovalnih organizacij in ustvarjanje novega znanja, so še zapisali na ministrstvu.