c S

Med odločanjem za srednjo šolo v mislih zaposlitvene možnosti

15.02.2019 12:58 Maribor, 15. februarja (STA) - Bodoči dijaki pri odločanju o tem, na katero srednjo šolo se bodo vpisali, razmišljajo o zaposlitvenih možnostih na izbranem področju, veliko pozornosti pa namenjajo tudi ponudbi obšolskih dejavnosti. Na današnjih informativnih dneh so lahko spoznali vse to. Šola, ki jo obiščejo na informativni dan obiščejo prvo, je ponavadi njihova prva izbira.

"Že nekaj let vem, kam se bom vpisal. Danes sem prišel sem, da vidim, če je res tako dobro, kot pravijo," je za STA povedal devetošolec Tom, ki ga zanima računalniško programiranje. Današnji obisk na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor (SERŠ) ga ni razočaral, saj je dobil vse informacije, ki jih je želel. K njegovi odločitvi za to šolo je prispevalo predvsem prepričanje, da bo po zaključku šolanja lahko dobil službo. "Prijatelji, ki so hodili na to šolo, imajo že vsi službe," je dejal.

Za SERŠ, ki je največja srednja šola v Podravju, je vedno veliko zanimanja. Na informativnih dnevih si lahko bodoči dijaki ogledajo učilnice in opremo, spregovorijo z učitelji in dijaki te šole ter spoznajo dodatno ponudbo šole. Danes so jim na primer s ponosom razkazovali mobilni laboratorij, šolski fitnes in praktične izdelke dijakov.

"Najboljša reklama je dejstvo, da imamo učiteljice tu vpisane svoje otroke. Ker za svoje otroke vedno želimo najboljše," je povedala učiteljica Daniela Hergan Grosek. "Devetošolci, ki so zdaj tu, so večinoma že odločeni, kam se želijo vpisati. Tisti, ki bodo prišli popoldne ali jutri, pa še kolebajo," je ocenila.

Mladi prihajajo na informativne dneve v srednjih šolah večinoma v spremstvu staršev, ki jih zanimajo praktične zadeve, kot so možnosti bivanja v dijaškem domu, merila za vpis in obseg praktičnega pouka.

Med starši, ki so danes z otrokom prišli na informativni dan na Prvi gimnaziji Maribor, smo opazili državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Uroša Prikla. "Odločitev, kam se bo vpisal, je seveda na otroku, kot skrben oče pa mu poskušam pomagati po najboljših močeh na podlagi svojih izkušenj in poznavanju njega samega. V tem trenutku je najbolj bistveno, da se odloči za tisto šolo, ki ga najbolj veseli," je povedal.

Zanimanja za vpis na gimnazije je še vedno veliko. "Staršev in otrok je bilo toliko, da je v veliki telovadnici, kjer je bila uvodna predstavitev, zmanjkalo sedežev," je pojasnila pomočnica ravnatelja omenjene gimnazije Irena Smole. "Ene prepričajo že naše predstavitve na osnovnih šolah, drugi bi prišli k nam, ker so tu že njihovi brati, sestre ali prijatelji, nekatere pa, zanimivo, navduši naša monumentalna stavba," je dodala.

Na gimnazijah zaposlitvene možnosti niso toliko v ospredju, ampak bodoče dijake in njihove starše zanimata predvsem kakovost pouka in ponudba izvenšolskih dejavnosti. "Gimnazijski programi so v grobem enaki, razlikujejo pa se prav po teh dodatnih dejavnostih, kot so na primer ekskurzije, in nekaj predmetih, ki jih šole lahko izberemo same iz tako imenovanih nerazporejenih ur. Pri nas imamo na primer dve leti informatiko, že dolgo imamo tudi umetnostno zgodovino. Zelo jih zanimajo tudi dodatni tuji jeziki," je pojasnila Smoletova.

Osnovno šolo letos zaključuje 17.684 učencev in učenk, ki bodo lahko kandidirali na 23.702 vpisni mesti na srednjih šolah. Zadnji rok za oddajo prijavnice za vpis v prvi letnik srednjih šol za prihodnje šolsko leto je 2. april.

Informativni dnevi danes in v soboto potekajo tudi na fakultetah in višjih šolah, dnevi odprtih vrat pa so tudi v študentskih in dijaških domovih.