c S

Židan in mladinski svet za sodelovanje

16.01.2019 15:56 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Predsednik DZ Dejan Židan je danes sprejel na pogovor predstavnike Mladinskega sveta Slovenije (MSS), s katerimi se je dogovoril za redno sestajanje in sodelovanje. Na takšen način kot danes se bodo znova srečali čez leto dni in preverili, kako se uresničuje tokratni dogovor, je napovedal Židan.

Predstavniki sveta so izrazili željo, da bi bili vabljeni na seje tistih odborov DZ, ki se dotikajo tudi mladih, denimo odborov za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide, in sicer takrat, ko so na dnevnem redu teme s področja mladih. "Dogovorili smo se, da bom predsednike odborov in komisij formalno obvestil, da to željo mladih upoštevajo," je po sestanku povedal Židan.

Po njegovih besedah so govorili tudi o pomenu volitev. Na volitve namreč pride v primerjavi s starejšimi volivci oddat svoj glas nesorazmerno malo mladih. Na zadnjih evropskih volitvah je na ravni EU volilo nekaj čez 42 odstotkov ljudi, v Sloveniji pa manj kot 25 odstotkov, je spomnil.

Napovedal je, da se bodo v skladu z današnjim dogovorom predstavniki mladih v ponedeljek udeležili pogovora z osmimi evropskimi poslanci in na njem sami povedali, zakaj se je treba udeležiti evropskih volitev. V DZ pa bodo februarja priredili skupni dogodek z namenom, da bi mlade povabili, "da so bolj aktivni tudi na volitvah", je dejal.

Poleg tega so se po njegovih besedah pogovarjali o dvigu politične kulture in o sodelovanju pri prihajajočem predsedovanju Slovenije EU.

Mladinski svet Slovenije veseli, da je predsednik DZ pripravljen na sodelovanje, je po sestanku povedala predsednica sveta Anja Fortuna. Po njenih besedah so danes govorili tudi o nekaterih drugih temah, ki zanimajo mlade.

Predstavniki sveta so se v torek srečali tudi z ministrom za zunanje zadeve Mirom Cerarjem, ki je dejal, da bo ministrstvo z mladimi ohranilo dobro sodelovanje in ga še okrepilo tako na ravni Združenih narodov in EU kot na drugih ravneh, "kjer je mogoče mlade vpeti v mednarodne aktivnosti Slovenije".