c S

Zaostanek na ljubljanskem CSD se zmanjšuje

16.01.2019 11:41 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Zaostanek pri reševanju vlog, ki se je nabral na CSD Ljubljana, se zmanjšuje. Ministrstvo za delo je konec lanskega leta namreč od 6000 vlog iz septembra in oktobra lani, ki jih center ni rešil, približno 4000 vlog razdelilo med preostale centre. Do zdaj se je zaostanek ljubljanskega CSD zmanjšal za približno 2300, so za STA navedli na ministrstvu.

Nerešene vloge so se začele kopičiti predvsem zaradi uveljavitve nove organizacijske strukture centrov za socialno delo (CSD) s 1. oktobrom lani, zaradi česar informacijski sistem centrov v prvem tednu oktobra ni bil dostopen. Prav tako uporabniki tedaj niso mogli oddajati e-vlog preko portala e-uprava. Centri so tedaj prejeli še več vlog kot ponavadi zaradi začetka šolskega oz. študijskega leta. Poleg tega je mandat začela nova vlada. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je oktobra odredila dodaten termin za izplačilo štipendij. V decembru pa sta bili tudi dve izplačili denarnih socialnih pomoči.

Nekaj zaostankov je bilo sredi decembra še vedno na ljubljanskem centru, ki je največji, a je ministrica s sklepom prenesla pristojnost za obravnavo vlog na druge centre. Pri odločanju o teh vlogah namreč velja teritorialna pristojnost, tako da ni vseeno, kje je vloga oddana in kje jo rešujejo.

ŠOS opozarja na veliko nerešenih vlog za štipendijo

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) opozarja, da je še vedno veliko nerešenih vlog tudi za državno štipendijo. Natančnih podatkov, koliko jih je, nimajo. "Toda vsak študent, ki čaka na štipendijo že od lanskega leta, je preveč," je za STA opozoril predsednik ŠOS Jaka Trilar. Gre namreč za študente iz manj ugodnih socialnih okolij, je pojasnil.

"To je velika težava še zlasti za tiste, ki študirajo v Ljubljani in ne dobijo niti sobe v študentskem domu," je dodal. Nekateri študenti morajo zato, ker njihova vloga ni rešena, po njegovem opozorilu delati, namesto da bi hodili na predavanja in vaje.

Predstavniki ministrstva za delo, ki so ga večkrat pozvali k rešitvi problema, so jim na sestanku v decembru zagotovili, da si centri prizadevajo za čim hitrejše reševanje in da delajo tudi nadure. "Razumemo, da je reorganizacija otežila delo, vendar ne moremo biti zadovoljni s stanjem," je dejal Trilar. Med izstopajočimi primeri je izpostavil študenta iz družine, v kateri študirajo trije in so vsi trije še brez štipendije.

Na ŠOS so izračunali, da stroški študenta znašajo 500 evrov mesečno, državna štipendija, ki jo dobiva petina študentov, pa znaša od 70 do 190 evrov na mesec. Študenti so po oceni organizacije preveč odvisni od lastnega dela in družine.

Pri nerešenih vlogah čakajo na dokazila

Na ministrstvu so za STA zagotovili, da na centrih intenzivno odpravljajo zaostanke. Med vlogami za štipendije jih je po njihovih podatkih nerešenih še 1655 oz. 2,4 odstotka, medtem ko je bilo rešenih vlog 15. januarja 69.787.

Med vlogami, ki so bile vložene avgusta, je nerešenih še 196, med vloženimi septembra je nerešenih 860, med vloženimi oktobra 315, med vloženimi v začetku novembra pa 284.

Nerešene vloge iz avgusta, septembra in oktobra predstavljajo zadeve, v katerih so od vlagatelja zahtevali predložitev dokazila, a ga ta še ni predložil, so pojasnili na ministrstvu.