c S

Jeseniška fakulteta za zdravstvo vodi projekt za izboljšanje sodelovanja z bolnišnicami

09.12.2018 17:00 Jesenice, 08. decembra (STA) - Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin je začela izvajati mednarodni razvojno-raziskovalni projekt ProCare. Namen projekta, ki ga vodi jeseniška fakulteta, je izboljšati sodelovanje med bolnišnicami in zdravstvenimi fakultetami ter spodbuditi raziskovalne sposobnosti diplomiranih medicinskih sester in uvedbo na dokazih podprte zdravstvene nege.

Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin je prvič v vlogi vodje mednarodnega razvojno-raziskovalnega projekta. Pri triletnem projektu ProCare, katerega daljši naziv je Bolnišnice in fakultete skupaj za uspešno in na znanosti utemeljeno zdravstveno nego, bo sodelovala s partnerskimi visokošolskimi institucijami in bolnišnicami iz Slovenije, Italije, Irske in Španije.

Jeseniška fakulteta je skupaj s partnerji projekt ProCare prijavila neposredno pri Izvajalski agenciji za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA), in sicer na razpis Koalicije znanja v okviru programa Erasmus+. Na letošnjem razpisu Koalicije znanja je bilo izmed 160 prijavljenih projektov izbranih 31, projekt ProCare pa je edini z nosilno organizacijo iz Slovenije.

Koalicije znanja so mednarodni projekti med visokošolskimi ustanovami in gospodarstvom, ki si prizadevajo krepiti inovacijske zmogljivosti Evrope in podpreti modernizacijo evropskega visokošolskega izobraževanja, so sporočili s Fakultete za zdravstvo Angele Boškin, kjer se bodo s projektom ProCare lotili dveh zelo pomembnih izzivov.

Kot pojasnjuje v. d. dekanje fakultete Sanela Pivač, želijo izboljšati raziskovalno sodelovanje med zdravstvenimi fakultetami in bolnišnicami, kjer je še zelo veliko prostora za izboljšave, ki bi omogočile učinkovitejši prenos najnovejših spoznanj v prakso. Fakultete so namreč mnogokrat videne le kot teoretične institucije, ki ne razumejo prakse. Zaposleni v bolnišnicah, ki, denimo opravljajo doktorski študij, pa se pritožujejo, da jim delodajalec ne nudi dovolj podpore pri njihovem raziskovalnem delu.

Drugi izziv, ki je s prvim tesno povezan, pa je sposobnost diplomiranih medicinskih sester za raziskovanje in uporabo znanstvenih spoznanj, kjer se te srečujejo z mnogimi ovirami. "Pri obeh omenjenih izzivih imamo seveda ves čas pred očmi bolnika, saj raziskave kažejo, da lahko z uporabo z dokazi podprte zdravstvene nege pomembno izboljšamo kakovost, varnost in uspešnost zdravstvene obravnave," izpostavlja Pivačeva.

Pri projektu sodeluje pet visokošolskih ustanov in tri bolnišnice iz štirih evropskih držav. Poleg jeseniške fakultete so to še Fakulteta za zdravstvene vede Univerze Alicante, Univerza Udine, Univerza v Limericku, Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru, Splošna bolnišnica Jesenice, Klinika Vistahermosa in Klinika Udine.

Zelo pomembno je sodelovanje Univerze v Limericku, ki se lahko pohvali z dobrim modelom sodelovanja visokošolske ustanove in bolnišnice, ki je ključno za stalen pretok znanja in informacij med visokošolskimi učitelji in strokovnjaki iz klinične prakse. Zato pričakujejo, da bodo v okviru projekta dobre irske prakse lahko prenesli v Slovenijo, Italijo in Španijo.