c S

Predstavili so se letošnji nagrajenci Slovenskega sociološkega društva

29.10.2018 14:18 Ljubljana, 29. oktobra (STA) - V Ljubljani so se danes predstavili letošnji nagrajenci in nagrajenka Slovenskega sociološkega društva. Udeleženci novinarske konference so med drugim izpostavili pomembnost sociologije kot znanosti in njeno vse večje uveljavljanje v sodobni družbi.

Nagrado častnega člana, častne članice za življenjsko delo na sociološkem društvu podeljujejo že vrsto let. Pred dvema letoma pa so začeli nagrajevati tudi delo tistih, ki sociološka znanja uporabljajo pri svojem delu, na primer v gospodarstvu. Prav tako so začeli nagrajevati tiste mlade, ki s svojim dosedanjem delom kažejo izreden potencial za prihodnost, je ob začetku predstavitve dejala predsednica Slovenskega sociološkega društva Aleksandra Kanjuo Mrčela.

Tradicionalne nagrade so bile podeljene že 19. 10. v Piranu, v okviru letošnjega Sociološkega srečanja 2018. Častna člana sta postala Andrej Kirn in Tanja Rener, priznanje za uveljavljanje sociologije v javnosti in v praksi sta prejela Ali Žerdin ter Boris Dular, sociološki up pa je postal Otto Gerdina.

Tanja Rener je v svoji bogati znanstveno-raziskovalni karieri objavila številne članke ter knjige, največ s področij, ki jih je raziskovalno razvijala. Gre za študije spolov ter ženske študije, sociologijo družin, vsakdanje življenje in mladino. Zaslužna je za razvoj številnih novih socioloških predmetov in študijskih programov. Tako je sodelovala pri vzpostavitvi podiplomskega študija Sociologije vsakdanjega življenja, ki je veljal za enega najbolj cenjenih in obiskanih študijev na Fakulteti za družbene vede, je navedeno v obrazložitvi nagrade.

Renerjeva je na današnji predstavitvi dejala, da se kot prejemnica nagrade počuti zelo počaščeno. Ob tem se je ozrla na svoje delovanje v zadnjih treh letih, odkar se je upokojila. Ugotovila je, da sociologija ni nekaj, kar te pusti pri miru. Zdaj, pravi, ima idealne pogoje za delovanje. "Zdi se mi, da še nikoli nisem toliko uživala v sociološkem razmišljanju in delovanju, kot sedaj, ko sem v pokoju," je dejala Renerjeva.

Častni član sociološkega društva je zaradi svojega življenjskega ustvarjanja postal tudi Andrej Kirn. Poglobljeno analitsko in kompleksno pojasnjevalno se je ukvarjal predvsem z makro sociološkimi razmerji med znanostjo, družbo, tehniko in naravo. Samega sebe je na predstavitvi označil kot dvoživko. Njegova prva ljubezen je bila namreč filozofija. Pot ga je kasneje zanesla v sociološke vode. Kot sami pravi, je vedno poskušal vnašati filozofski duh v to bolj "pritlehno" sociologijo.

Zadnjih 30 let se ukvarja z ekološko problematiko, ki po njegovem mnenju predstavlja izredno pomemben civilizacijski problem. Na žalost ugotavlja, da je s strani politike in družboslovne znanosti premalo interesa za preprečitev te t. i. civilizacijske tragedije. "Tu ima veliko odgovornost znanost, kajti nekatera dejstva, procese, povezave lahko odkriva samo znanost in se jih ne more vsakodnevno videti," je dejal Kirn.

Priznanje za uveljavljanje sociologije v praksi pa je prejel Boris Dular, sociolog, ki je že dlje časa zaposlen kot kadrovnik v podjetju Krka. Tam je po njegovih besedah veliko priložnosti, da se sociološka spoznanja uveljavljajo v praksi. Po njegovem mnenju je bila ekonomija v ospredju prejšnjega stoletja, a zdaj se vedno bolj izkazuje, da je zdaj stoletje sociologije oziroma širših družboslovnih znanosti.

Vedno večjo pomembnost sociologije je predstavil s podatkom, da je v Krki trenutno zaposlenih več kot 20 sociologov. Prispevajo predvsem k upravljanju človeških virov in opozarjanju na težave, ki jih tehnično usmerjeni ljudje mogoče ne vidijo. Dular si šteje v izjemno čast, da je dobil to priznanje.

Nagrado Sociološki upi 2018 je letos prejel doktorski študent sociologije Otto Gerdina, ki kot mladi raziskovalec deluje na Centru za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij ter je asistent na Katedri za analitsko sociologijo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Sam pravi, da je počaščen, a obenem izredno nervozen zaradi prejema te nagrade. Predstavlja mu namreč izredno odgovornost oziroma dolžnost glede njegovega nadaljnjega sociološkega dela.

"Tega potenciala ne bi mogel doseči sam, a nisem bil sam, bil sem v dobri družbi," je svojo nagrado komentiral Gerdina. Izrazil je zadovoljstvo, da je med letošnjimi nagrajenci njegova mentorica tako na dodiplomskem kot na podiplomskem študiju Renerjeva. Tako kot Dular je tudi sam izpostavil pomen sociologije v prihodnosti. Tudi njemu se zdi, da sociologija kot disciplina pridobiva pomen. Pri tem je poudaril, da se je sociologija ob vseh večjih transformacijah družbe pokazala kot ena ključnih znanstvenih disciplin.

Priznanje za strokovno delo na področju sociologije in prispevek k uveljavljanju sociologije v širši javnosti je prejel sociolog, novinar in urednik Ali Žerdin, ki pa se predstavitve ni mogel osebno udeležiti. Preko video sporočila pa je izrazil zahvalo društvu za podelitev nagrade. "Ne vem, ali pomagam k uveljavljanju sociologije v praksi, se pa trudim, da bi sociološka dognanja, do katerih prihajam, opisal na način, ko praktične izkušnje uporabljam v pisanju," je svojo nagrado komentiral Žerdin.