c S

Družabna igra za pomoč pri anksioznosti in depresiji Pančijev vrtiljak

23.10.2018 13:30 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Nacionalno združenje Ozara Slovenija je izdalo družabno igro Pančijev vrtiljak, ki skozi spodbujanje vživljanja v druge in razvijanje zgodb pomaga reševati strahove in tesnobo. Kot pravijo v združenju, igra ni tekmovalne narave, stremi k razumevanju lastnih in tujih stisk na prijeten, konstruktiven in tudi zabaven način.

Igra vključuje principe iz kognitivne vedenjske terapije, ki pomagajo k temu, da na probleme pogledamo z različnih, produktivnejših zornih kotov. Omogoča tudi, da ljudje, ki se ne soočajo z anksioznostjo ali depresijo, razumejo razmišljanje in stisko ljudi, ki trpijo za tovrstnima najpogostejšima duševnima motnjama.

Igra temelji na pogovoru, vživljanju in sodelovanju - ne gre za tekmovalno igro, temveč za družabno igro, ki stremi k razumevanju lastnih in tujih stisk na prijeten, konstruktiven in tudi zabaven način. Po drugi strani pa je igro mogoče igrati tudi zgolj za zabavo - navodila se v tem primeru le nekoliko razlikujejo, večji poudarek pri tem načinu igranja pa je na domišljiji, zgodbarstvu in zabavnih izzivih, ki jih soigralci postavljajo drug drugemu, so še pojasnili v združenju.

Kot je za STA dejal predsednik združenja Bogdan Dobnik, gre za abstraktno, a nezahtevno igro, ki je lahko terapevtska ali družabna. "Treba je imeti malo domišljije in jo igrati z ljudmi, ki so ti blizu," je poudaril in pojasnil, da igra zaobjema šest situacij, v kateri se igralec z metom kocke lahko znajde. Naj bo to pokopališče, zanemarjen kino ali stranska ulica. Na voljo ima različne načine, kako bo premagal strah. Lahko da ga bo ozavestil, se soočil s težavo, lahko pa ubral lažjo pot, posegel po anksiolitiku ali alkoholu denimo.

Igro sta zasnovala Aljaž Krivec in Anja Radaljac, ilustracije in grafična oprema so delo Neje Kaligaro. Avtorska igra je del preventivnih aktivnosti Ozare Slovenija, namenjenih izboljšanju duševnega zdravja otrok in mladih. Združenje že od leta 2006 izdaja knjige za otroke, mlade in odrasle, s katerimi želi izboljšati pismenost na področju duševnega zdravja. Letos so se odločili izboljšati duševno zdravje otrok in mladostnikov tudi z uporabo družbenih omrežij.

Kot je dejal Dobnik, se zavedajo, kako pomembna je igra za zdrav razvoj otrok in mladih, in ker menijo, da nobena tehnologija ne bo mogla v celoti nadomestiti pristnega osebnega človeškega stika, so se odločili podpreti idejo, da Panči dobi še svojo družabno igro. Lani je namreč združenje založilo knjižico Panči se predstavi, ki na zabaven in komunikativen način predstavlja simptomatiko panične motnje.