c S

V novomeškem romskem naselju Žabjak-Brezje gradijo večnamenski center

25.09.2018 13:39 Novo mesto, 25. septembra (STA) - V novomeškem romskem naselju Žabjak-Brezje so v okviru njegovega celovitega urejanja, pri katerem bo država sodelovala s približno 3,1 milijona evrov, v ponedeljek začeli gradnjo romskega večnamenskega centra. Ta bo med drugim namenjen popoldanski učni pomoči romskim osnovnošolcem, programom za mlade in delavnicam za njihove starše.

Z novomeške občine so STA sporočili, da bo celotna naložba skupaj z davkom stala nekaj manj kot 380.000 evrov, pogodbeni rok za končanje gradnje omenjenega montažnega objekta pa je 25. oktober.

Za celovito urejanje omenjenega romskega naselja nameravata sicer država in Mestna občina Novo mesto skupaj zagotoviti 3,6 milijona evrov, pri čemer bo lokalna skupnost pokrila 15 odstotkov stroškov.

Na novomeški občini so dodali, da bodo novi prostori omogočili nadgradnjo predvsem izobraževalnih programov, ki jih zdaj izvajajo v prostorih romskega otroškega vrtca. Tam imajo v te programe vključenih približno 40 ljudi, "predvsem otrok, ki potrebujejo učno pomoč". Ocenili so še, da so potrebe bistveno večje in da bo v novih prostorih prostora za sto otrok.

Programe izvaja novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, pri čemer temu pomagajo tudi na bližnji Osnovni šoli Bršljin. Njena ravnateljica Darja Brezovar je za STA dejala, da projekt romskega centra ni neposredno povezan s šolo. Sicer pa so z novomeškim prostovoljskim društvom in njihovim popoldanskim delom "zelo povezani".

"Z njimi sodelujemo tako rekoč z roko v roki," je še dejala Brezovarjeva in hkrati njihovo delo ocenila za "zelo pozitivno".

Novomeški župan Gregor Macedoni je na nedavni novinarski konferenci povedal, da bosta montažni objekt v Žabjaku gradili dve podjetji. Trimo MSS bo zgradil objekt, ki bo skupaj z davkom stal nekaj manj kot 145.000 evrov, krški Kostak pa bo izvedel temeljenje in poskrbel za zunanjo ureditev v skupni vrednosti nekaj več kot 230.000 evrov.

Občina in Direkcija RS za infrastrukturo sta se tudi v okviru omenjenega celovitega urejanja lotila prometnega urejanja in prenove državne Mirnopeške ceste, ki preči naselje Žabjak-Brezje. Za ta projekt že pridobivajo projektno dokumentacijo, ocenili pa so ga na 1,5 do dva milijona evrov, je še povedal Macedoni.

Poleg navedenega sta novomeška občina in družba CGP v začetku poletja podpisali pogodbo za gradnjo obcestnega pločnika v novomeški vasi Muhaber na obrobju vplivnega območja romskega naselja Žabjak-Brezje. Novomeška občina bo za omenjeno naložbo skupaj z davkom odštela nekaj več kot 310.000 evrov, dela naj bi končali oktobra.