c S

Tudi v novem šolskem letu mladi kolesarji do znanja o prometni varnosti

06.09.2018 07:30 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Program Varno na kolesu, ki sedmo leto zapored spodbuja varno in samostojno vključitev najmlajših udeležencev v promet, bo tudi v novem šolskem letu povezoval osnovne šole in mlade spodbujal k spoštovanju cestnoprometnih predpisov. Letos želijo k sodelovanju privabiti še več šolarjev, prek razpisa se lahko šole potegujejo za nagrade.

Program je od leta 2012 združil že 15.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 osnovnih šol. Letošnji cilj je k sodelovanju privabiti še več šolarjev, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, hkrati pa z dodatnim kolesarskim izzivom spodbuditi vse učence, tudi starejše k uporabi tega trajnostnega prevoznega sredstva, so sporočili organizatorji programa.

Šolarji bodo v razpisu skozi vsebinska sklopa Opazujem promet in VEM! za kolesarje utrjevali svoja prometna znanja. Starejši vrstniki, ki so kolesarski izpit že opravili, pa se bodo programu lahko pridružili z rednim kolesarjenjem in beleženjem svojih poti ter opravljenih kilometrov.

Štiri šole z najvišjim povprečnim številom prevoženih kilometrov si bodo prislužile servis koles za širšo lokalno skupnost in šolo. Prav tako bo program šolam omogočil posvet s predstavniki sveta za preventivo in vzgojo v prometu, kjer bodo šolarji lahko kot dodatno nalogo predstavili svoje predloge in spregovorili o priložnostih za varno udeležbo kolesarjev v lokalnem okolju.

Na program Varno na kolesu se lahko do 21. septembra prek spletnega obrazca prijavijo vse osnovne šole v Sloveniji. Prvi sklop Opazujem promet bodo šole izvajale v oktobru in novembru, spomladanski drugi sklop VEM! za kolesarje pa bo šolarje spodbudil s kreativnim kolesarskim izzivom.

S pestrimi dodatnimi nalogami bodo šole pridobivale dodatne točke, ki jih bodo do aprila ponesle še višje, med potencialne regionalne zmagovalce, ali celo na nacionalno zaključno prireditev vseslovenskega programa Varno na kolesu 2018/19. Ta bo ponovno združila 12 šol finalistk, ki se bodo potegovale za naziv vseslovenskega zmagovalca programa Varno na kolesu za šolsko leto 2018/2019 in glavno denarno donacijo v vrednosti 1000 evrov, so še sporočili organizatorji.