c S

Novogoriška občina za investicije v šolstvo namenila milijon evrov

30.08.2018 09:45 Nova Gorica, 30. avgusta (STA) - Za investicije in investicijsko vzdrževanje v stavbe in opremo osnovnih šol in vrtcev v novogoriški občini bodo v letošnjem letu namenili skoraj milijon evrov. Med večjimi investicijami v prihodnje sta rekonstrukcija in energetska sanacija Vrtca Dornberk in ureditev Centra za krepitev zdravja v Osnovni šoli Kozara.

"Zagotovo imajo investicije, ki so dodatno soinvestirane z evropskimi in državnimi sredstvi, prednost pred ostalimi. Tu mislim predvsem na energetsko sanacijo vrtca v Dornberku in energetsko sanacijo telovadnice v Braniku," je povedal novogoriški župan Matej Arčon na sredini novinarski konferenci.

Energetska sanacija in rekonstrukcija vrtca v Dornberku je vredna skoraj pol milijona evrov, v ureditev Centra za krepitev zdravja pa bodo na Osnovni šoli Kozara v Novi Gorici vložili dobrih 250.000 evrov.

Prav tako se novogoriška občina pripravlja na izgradnjo vrtca v Grgarju, ki naj bi ga začeli graditi prihodnje leto. Z gradnjo grbine na Rejčevi ulici v Novi Gorici, med tamkajšnjo gimnazijo in zdravstvenim domom, pa bodo poskrbeli za varnejšo pot v šolo. Jeseni bodo začeli tudi z urejanjem varne poti do osnovne šole v Braniku.

Doslej pa so izvedli energetsko sanacijo telovadnice na solkanski osnovni šoli, igrišča v Solkanu ter preplastitev igrišča ob osnovni šoli na Ledinah v Novi Gorici.

V vrtcih na območju Mestne občine Nova Gorica bo v novem šolskem letu organiziranih 65 oddelkov, v katerih bo vključenih 1150 otrok. Predvideno skupno število oddelkov v vrtcih se v primerjavi z lanskim letom zmanjšuje za en oddelek oz. za 40 otrok. Oddelek več bo organiziran v vrtcu Grgar, oddelek manj pa v Dornberku in v Novi Gorici.

Sicer pa so vsi vpisani otroci dobili prosto mesto v vrtcu. Njihovo število se bo preko šolskega leta še spreminjalo zaradi prihoda novih otrok v vrtec, tako kot se je to dogajalo v šolskem letu 2017/2018.

Z novim šolskim letom bo 139 oddelkov osnovnih šol v novogoriški občini obiskovalo 2896 učencev. Skupno število oddelkov v osnovnih šolah se v primerjavi z lanskim letom povečuje za en oddelek oz. za 86 učencev. Oddelek več bo organiziran v osnovnih šolah Dornberk, Frana Erjavca Nova Gorica ter podružnični osnovni šoli Ledine, oddelek manj pa v osnovnih šolah Milojke Štrukelj Nova Gorica in na podružnični v Grgarju.